U Srbiji 10 uhapšenih zbog paljenja ambasada

Zbog paljenja američke ambasade u Beogradu 2008. do sada je privedeno deset osumnjičenih osoba. Dvojica uhapšenih su priznala učešće u paljenju

0 komentar(a)
11.04.2012. 16:57h

Tri osobe su uhapšene u Beogradu, jedna u Inđiji, dok je kriminalištička policija Novog Sada privela šest osoba u tom gradu.

U akciji kriminalističke policije u Novom Sadu uhapšeni su Filip B, Nikola K, Aleksandar E, Dušan S. i Marko N. - svi iz Novog Sada, dok je Đorđe T. iz Veternika, a u pitanju su pripadnici navijačke grupe FK Vojvodine "Firma".

Kriminolozi pozdravljaju hapšenja osumnjičenih, ali i kažu da je do toga moglo i ranije da dođe.
Republička tužiteljka Zagorka Dolovac ranije je precizirala da je više od godinu dana tužilaštvo pribavljalo dokaze među kojima su i snimci ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda, dodavši da među njima ima i huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Kriminolozi pozdravljaju hapšenja osumnjičenih, ali i kažu da je do toga moglo i ranije da dođe.

Saradnik Instituta za kriminološka istraživanja Zlatko Nikolić smatra da je napad na američku ambasadu bio jasno usmeren. On je siguran i da su podaci o onima koji su zapalili ambasadu postojali odmah iza tih događaja i da nije moralo da se čeka ovoliko dugo da bi se reklo da se radi o navijačkim i parapolitičkim grupama.

“Pravi razlog zašto se do sada čekalo, ako su ti snimci već postojali u ambasadama i policijskim dokumentima, je ispravno pitanje. Jer, nemoguće je da se dešava u nekoliko navrata da jedna ista grupa ‘huligana’ na svakom mitingu, održanom ma kojim povodom, a da je usmjeren makar i malo ka interesima zapadnih zemalja, uvek se završavao rušenjem Beograda i paljenjem”, kazao je Nikolić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da do hapšenja osumnjičenih u prethodnom periodu nije došlo zbog veza huliganskih navijačkih grupa i pojedinih stranaka.

Zbog toga, dodaje on, država bi trebalo više da se angažuje ukoliko želi da stane na put divljanju huligana.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da do hapšenja osumnjičenih u prethodnom periodu nije došlo zbog veza huliganskih navijačkih grupa i pojedinih stranaka.
“Borba protiv huligana se ne zasniva na visini kazne kao ni na odloženom kažnjavanju, nego se zasniva na tome da ne postoje izuzeci, odnosno da ne postoje grupe koje zbog toga neće biti kažnjene. Nažalost, mi imamo situaciju da je od 100 ljudi koji su napravili incidente, kažnjeno samo njih petoro, šestoro. U većini slučajeva se to svelo na nekoliko pojedinaca”, dodaje Radovanović.

Podsjetimo, američka ambasada zapaljena je poslije protesta "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda 21. februara 2008. godine zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. U paljenju ambasade stradao je Zoran Vujović (20) iz Novog Sada, rodom sa Kosova i Metohije.

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je hapšenje odgovorih za napad na zgradu ambasade 2008. godine, ističući da je važno da se kazne ne samo počinioci, već i nalogodavci i oni koji su napad podržali.

"To je jedan od naših glavnih prioriteta, kao što je istakla direktorka (američke Agencije za borbu protiv narkotika) DEA Mišel Leonhart tokom nedavnih susreta sa istaknutim srpskim zvaničnicima", navedeno je u pisanoj izjavi za Tanjug.

"Važno je da se pravnim putem gone ne samo oni koji su učestvovali u samom napadu, već i oni u vlasti koji su naredili ili na drugi način podržali ovo nečuveno kršenje domaćeg i međunarodnog zakona", ističe se u izjavi iz američke ambasade.

Američka ambasada navodi da duboko cijeni podršku koju su tokom istrage pokazale srpske vlasti, "uključujući predsjedništvo, ministra pravde, glavnog tužioca i policiju", sa kojima je ostvarena bliska saradnja.

Hapšenja i zbog kamenovanja turske ambasade

Među 14 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje ambasade SAD u Beogradu u februaru 2008. godine su i dvije osobe koje se terete za kamenovanje ambasade Turske, rečeno je Tanjugu u nadležnom tužilaštvu.

Ambasada Turske je kamenovana 17. februara 2008. godine, u danu kada je Priština proglasila nezavisnost, a dvije osobe su osumnjičene za krivično djelo nasilničko ponašanje.

Galerija