Psihijatri procijenili da Brejvik nije lud

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik zadovoljan je što je psihijatar utvrdio da nije lud i neuračunljiv

0 komentar(a)
10.04.2012. 16:47h

Novom psihijatrijskom procjenom utvrđeno je da norveški masovni ubica Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 ljudi, nije lud i neuračunljiv.

Rezultati nove procjene objavljeni su samo šest dana prije početka suđenja 33-godišnjem Norvežaninu za terorizam, a suprotni su rezultatima prethodne procjene, navodi AP.

Prilikom prve psihijatrijske procjene, ljekari su zaključili da je Brejvik psihotičan i tužioci su nagovijestili da bi, ako bude osuđen, trebalo da ide u psihijatrijsku bolnicu, a ne u zatvor.

Brejvik je priznao ubistva, ali ne priznaje krivicu. On tvrdi da su napadi bili neophodno sredstvo u "građanskom ratu protiv islama u Evropi".

On je 22. jula prošle godine prvo aktivirao automobil-bombu ispred sjedišta vlade u Oslu kada je poginulo osam osoba.

Nakon napada u Oslu

Zatim je otišao na ostrvo Utoju, oko 40 km sjeverozapadno od Osla, i obučen u policijsku uniformu proveo tamo više od sat vremena, sistematski pucajući, gdje je ubio još 69 osoba, među kojima najviše tinejdžera koji su bili u ljetnjem kampu vladajuće Laburističke stranke.

Brejvik zadovoljan što nije neuračunljiv

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 ljudi, zadovoljan je što je psihijatar utvrdio da nije lud i neuračunljiv.

„Njegova prva reakcija je bila da je zadovoljan ovim zaključkom“, prenio je advokat osumnjičenog Geir Lipestad u izjavi medijima, naveo je AFP.