"Homo balkanikus", mišićav, bogat, zna šta hoće

Studija Gabrijele Šubert o fenomenu „Homo balkanikus“ pokazuje da je ideal muškosti na Balkanu otjelotvoren u liku mišićavog novobogataša. U studiji profesorka slavistike iz Jene istražuje pozadinu mačizma u regionu

0 komentar(a)
09.04.2012. 19:06h

Neizbježni zlatni lanac i ključevi od Mercedesa i namanje dva najmodernija telefona treba da pokažu dami, i prije nego što muškarac progovori sa kim ima posla. Rijеč je o idealnom ponašanju muškaraca u jugoistočnoj Evropi kada je reč o komunikaciji sa ženama.

Njemačke žene u novinskim feljtonima filozofiraju o tome da li su lokalni muškarci suviše stidljivi, neodlučni i feminizirani. "Homo balkanikus" nema tih problema, kaže Gabriela Šubert, porijeklom iz Mađarske. Njihov zaštitni znak je mačo stav.

„Homo balkanikus je tip muškarca koji je proistekao iz političkog zaokreta i to iz različitih sredina, i dijelom, nažalost, iz sumnjivih okolnosti. Oni su iskoristili haos u svojim zemljama i na različite načine se domogli bogatstva.“

Seks-bombe u prvom planu

Ti putevi nisu uvijek legalni, veliki broj muškaraca nove elite dolaze iz kriminalnog miljea. Oni nose „fensi odijela“ i predstavljaju se kao moderni muškarci mada su njihove predstave o suprotnom polu zaostale negdje u prošlosti. „Koriste najmoderniju tehnologiju i istovremeno njeguju mačo ponašanje, a žene biraju po svom seksističkom ukusu.“

U prvom redu se radi o seks-bombama, koje na radost homo balkanikusa svoje izdašne grudi ističu tijesnom odjećom.Takvi obrasci nisu nepoznati u zapadnim zemljama, ali čini se da su žene u jugoistočnoj Evropi spremnije da se povinuju muškim očekivanjima u oblačenju i u kuhinji. Njihove majke i bake ih često nesvjesno upućuju na takvo ponašanje.

Naime, iza podjele muško-ženskih uloga u jugoistočnoj Evropi stoji duboko ukorijenjena tradicija: balkanski patrijarhat.

Autorka dodaje da se radi o strogo strukturisanom društvenom poretku. Porodice su se povezivale da bi opstale u teškim vremenima. I danas se u Albaniji i na Kosovu mogu naći velike porodice koje funkcionišu po starim obrascima. Upravo zato porodica i društvo ženu definišu kroz ulogu majke. Naravno, majke muškog djeteta. „Ako otac porodice nema nasljednika, onda je to nedostatak, muška linija mora se produžiti.“

Klasična uloga majke nije se promenila ni u socijalizmu

Žene su radile puno radno vrijeme i zatim ih je čekao kućni posao i odgajanje djece. Homo balkanikusi su imali viša zaduženja, uživali su u ispijanju piva ispred televizora dok njihova najdraža brine o prljavom vešu.

Od žena se očekuje da zarađuju, da budu savršene domaćice i majke i da erotično izgledaju. Poželjno je da na dječije igralište idu u štiklama i mini-suknjama, čak i 20 godina nakon političkih zaokreta.

Autorka studije kaže da se tradicionalna podjela uloga ipak polako mijenja. Mlade žene iz jugoistočne Evrope sve češće putuju u inostranstvo i mogu da vide da postoje i drugačiji obrasci: žene koje se ponašaju u skladu sa individualnim potrebama. Možda će u budućnosti homo balkanikusima biti sve teže da pronađu partnerku.