MANS: RAE radi u interesu energetskih lobija

Tužbom traže poništenje odluke jer je RAE, tvrde, potpuno paušalno i nezakonito utvrdila troškove Elektroprivrede Crne Gore

0 komentar(a)
računi za struju, struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
06.04.2012. 12:44h

MANS poziva Upravni sud da hitno odluči po tužbi kojom su tražili poništenje posljednje odluke Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o povećanju cijene struje, jer tvrde da se radi o predmetu koji je od javnog interesa i čiji ishod će značajno uticati na budžete svih građana Crne Gore.

"Na osnovu te odluke struja za domaćinstva je od početka godine povećana za skoro sedam odsto i građani već plaćaju to poskupljenje, ali Upravni sud do danas nije zakazao ročište, iako je tužba podnijeta još u januaru", kažu iz MANS-a.

MANS je tužbom tražio poništenje odluke jer je, kako piše u saopštenju, RAE potpuno paušalno i nezakonito utvrdila troškove Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koja je krajem prošle godine uputila vanredni zahtjev za povećanjem cijene struje.

"EPCG je tada tvrdila da je zbog loše hidrološke situacije prinuđena da uvozi skupu struju, ali se u međuvremenu ispostavilo da nam je regulator na računima povećao stavke koje se odnose na tehničke gubitke, a ne skuplji uvoz", kažu iz MANS-a i podsjećaju da je to dodatno potvrdilo njihove tvrdnje da nije bilo razloga za posljednjim povećanjem cijene struje.

Iz Mreže za afirmaciju sektora dodaju da RAE, koja je po zakonu dužna da bude nezavisna, konstantno donosi odluke na štetu građana, a u interesu energetskih kompanija.

"Do koje granice RAE radi za račun energetskih lobija pokazuje i to što je najnovijim metodologijama za obračun cijena struje prekšila zakone i Ustav Crne Gore. Te metodologije usvojila je krajem prošle godine i njihova primjena može dovesti do novog poskupljenja od avgusta", kažu iz MANS-a.