Vlada će za održavanje puteva izdvojiti preko 40 miliona eura

Radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke (EIB), a iz budžeta je planirano izdvajanje do 400 hiljada eura

0 komentar(a)
06.04.2012. 12:28h

Za održavanje crnogorskih puteva u ovoj godini planirano je izdvajanje 44,14 miliona eura, ali će rebalansom budžeta taj iznos biti smanjen za 1,9 miliona, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Andrija Lompar. Lompar je agenciji Mina-business rekao da Vlada na sjednici u četvrtak usvojila Plan razvoja i održavanja državnih puteva za ovu godinu, na osnovu Predloga koji je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Planom su, kako je kazao, utvrđeni prioritetni radovi na održavanju, rekonstrukciji i izgradnji državnih puteva u ovoj godini za čiju realizaciju je, prije rebalansa, bilo predviđeno 44,14 miliona eura, od čega 9,94 miliona iz tekućeg budžeta i 34,2 miliona iz kapitalnog. "Budžetom je planirano finansiranje izrade tehničke dokumetacije za Jadransko-jonski autoput u iznosu od 200 hiljada eura i 500 hiljada za eksproprijaciju zemljišta, za izgradnju autoputa Bar – Boljari, dionica od Smokovca do Veruše", naveo je Lompar.

Za rješavanje uskih grala 15,3 miliona Prema njegovim riječima, u toku ove godine u okviru Programa rješavanja uskih grla, za šta je iz budžeta izdvojeno 15,3 miliona eura predviđen je završetak izgradnje mosta na kanalu Port Milena u Ulcinju, izgradnja bulevara na ulazu u Bar i gradnja mosta na Tari.

Osim toga, kako je dodao, predviđena je izgradnja treće faze obilaznice oko Golubovaca, druge faze obilaznice oko Nikšića i izrada tehničke dokumentacije za izgradnu bulevara od Budve do Bečića. "Pored navedenog, Plan predviđa izgradnju tunela Tivran, trećih traka, kao i nastavak realizacije Programa rekonstrukcije raskrsnica, sanacije mostova, klizišta i kosina kao i presvlačenje asfaltnih kolovoza magistralnih i regionalnih puteva", rekao je Lompar. U okviru izgradnje trećih traka, planirana je izgradnja treće trake na lokalitetu Kuside na magistralnom putu Nikšić – Vilusi dionica Kuside. Dužina dionice koja se rekonstruiše je 5,5 kilometara.

Radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke (EIB), a iz budžeta je planirano izdvajanje do 400 hiljada eura
"U sklopu ove dionice projektovana je treća traka u dužini od 2,7 kilometara. Za ovu rekonstrukciju planirana su izdvajanja od 2,5 miliona eura", precizirao je Lompar.

Radovi od kredita EIB

Radovi se, kako je objasnio, finansiraju iz kredita Evropske investicione banke (EIB), a iz budžeta je planirano izdvajanje do 400 hiljada eura. Lompar je saopštio da je iz kapitalnog budžeta potrebno izdvojiti 1,5 miliona eura za rekonstrukcije raskrsnica Jaz, Cetinje - M 2.3, one u Morinju, raskrsnice na magistralnom putu M.2 u Baru, zatim na magistralnom putu M.2.1 u Bijelom Polju i raskrsnice na ulazu u Mojkovac. U skladu sa Prostornim Planom Crne Gore do 2020. u toku ove godine biće izvođeni radovi na rekonstrukciji putnih pravaca Vilusi – Petrovići, Berane –Lubnice, Vladimir – Sukobin, Krute – Vladimir, Gusinje – Grnčar, M-18 dionica Tuzi – Božaj, Berane – Petnjica.

Predviđena je i rekonstrukcija puta Slijepač most – Tomaševo – Pljevlja, dionica Pavino Polje –Kovren. "Projekti rekonstrukcija obuhvataju proširenje i sanaciju trupa puta, sanaciju kosina, presvlačenje novim asfaltnim zastorom i uređenje saobraćajne signalizacije. Rekonstrukcije su potrebno radi boljeg povezivanja pojedinih nerazvijenih područja sa glavnim magistralnim putevima i turističkim centrima kao i prilazima ka graničnim prelazima ka Kosovu i Albaniji", objasnio je Lompar. On je kazao da je u prošloj godini počela, a nastaviće se i u ovoj, rekonstrukciji puteva M-18, dionica Tuzi-Božaj, zatim Gusinje – Grnčar, Vilusi – Petrovići i M 2-4, raskrsnica za Ostros –Sukobin.

Radovi će biti finansirani u visini realizacije, kako je i predviđeno Zakonom o budžetu za ovu godinu
U ovoj godini planiran je početak rekonstrukcije putnih pravaca Slijepač most-Tomaševo-Pljevlja odnosno dionica Pavino Polje - Kovren, zatim Berane – Lubnice, Krute – Vladimir, Berane – Petnjica, kao i projektovanje rekonstrukcija putnih pravaca M-2,4 Ulcinj- Krute, M -18 Tuzi (Rokšped) – Vitoja, R- 12 Petrovići – Vraćenovići i putnog pravca R-20 Berane –Petnjica.

Planirana sanacija pet tunela i deset klizišta Lompar je saopštio da je u okviru Programa eliminisanja posljedica poplava na magistralnim i regionalnim putevima u toku ove godine, planirana sanacija pet tunela i deset klizišta za šta je u budžetu predviđen iznos od 500 hiljada eura. Radovi će biti finansirani u visini realizacije, kako je i predviđeno Zakonom o budžetu za ovu godinu. Program, kako je objasnio, podrazumjeva sanaciju tunela 2, 4 i 10 na magistralnom putu M-2, dionica Podgorica – Kolašin, tunel 8 na magistralnom putu M-2, dionica Ribarevina – Špiljani, i tunela broj 50 na magistralnom putu M -18 Šćepan Polje – Plužine.

U okviru Programa biće sanirana i klizišta Kumbor, Baošići, Mogren na magistralnom putu M-2 (Debeli Brijeg – Kotor – Budva), tri klizšta na magistralnom putu M -18 Plužine – Nikšić, tri na magistralnom putu M - 2 Petrovac-Podgorica i klizište na regionalnom putu R-4 Pljevlja – Đurđevića Tara, lokalitet Vlaškovac. "U cilju uspostavljanja efikasnog drumskog transporta koji ispunjava najviše standarde bezbjednosti i profesionalnosti, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u toku prošle godine za oko 1,85 hiljada kilometara magistralnih i regionalnih puteva u okviru Programa redovnog održavanja i rekonstrukcije puteva izdvojilo 43 miliona EUR od čega samo za sjevernu regiju 32 miliona, čime je realizovano više od 40 projekata", rekao je Lompar.

Galerija

Andrija Lompar FOTO: Boris Pejović