Na putu do Šangaja svratio na pasulj u Plužinama

Wycher Van Vliet iz holandskog grada Kastrikum na svom dugm putovanju svratio u Crnu Goru

70 pregleda0 komentar(a)
05.04.2012. 16:44h

Student menadžmenta Wycher Van Vliet iz holandskog grada Kastrikum početkom marta krenuo je na put koji će, prema planu okončati krajem decembra ove ili početkom januara naredne godine.

Od rodnog grada biciklom, sa 25 kilograma opreme, putovaće do Šangaja i preći 15.000 kilometara. Sve to da bi ispunio svoju davnu želju, da upoznava države, gradove, ljude i različite kulture. Putuje sam ali, kaže, nema ništa protiv ako mu se neko pridruži.

Dvadesetčetvorogodišnji student kaže da je i menadžer fondacije "Right of play" i bavi se dječijim pravima. Osnivač fondacije Johan Olaf Koss, norveški olimpijac u brzom klizanju, razgranao je po svim meridijanima svoju ideju o pravu djece na igru. Za to je dao na aukciju sva svoja sportska priznanja što će momak iz Holandije na ovom putu promovisati.

"Na Šćepan polju uđoh u Crnu Goru i prema mapi kroz Plužine zaputih se prema Žabljaku. Sustiže me noć u Miljkovcu, selu kod Plužina pa svratih kod nekih domaćina da ih upitam da u dvorištu spavam pod šatorom. Ne dozvoliše već me uvukoše u kuću gdje sam večerao ukusan pasulj i prespavao.

"Radoznalost me pokrenula prvog dana marta. Iz Holandije, kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu. Sretah dobre ljude, vidjeh mnogo lijepog poput Baščaršije ili starog mosta u Mostaru"

"Na Šćepan polju uđoh u Crnu Goru i prema mapi kroz Plužine zaputih se prema Žabljaku. Sustiže me noć u Miljkovcu, selu kod Plužina pa svratih kod nekih domaćina da ih upitam da u dvorištu spavam pod šatorom. Ne dozvoliše već me uvukoše u kuću gdje sam večerao ukusan pasulj i prespavao. Domaćica je znala malo engleski jezik ali smo se sporazumijevali uglavnom gestikulacijama. Ispunjava mi se jedan od ciljeva. Da upoznavam meni nepoznate prostore na Balkanu.

Mladi Holanđanin će dva dana boraviti na Žabljaku. Prvi utisci su mu prelijepi. Bordovao je na Savinom kuku. Kaže da je ambijent prelijep i ljubazan narod, i da je ta okolnost bacila u sjenku činjenicu da je kupio dnevni ski pas ali je bordovao samo jedan sat jer glavna žičara nije radila.

Sve mu je to čudno jer zna da je mnogo drugačije u ski centrima Francuske, Austrije, Italije ili Švajcarske.

"Prijatelji su mi pričali o ljepotama Durmitora i Tare u koje sam se uvjerio. Pri odlasku iz Žabljaka vidjeću čuveni most na Tari. Nastavljam dalje prema Mojkovcu, Beranama i Rožajama. Na Kuli ću preći dosad najvisočiju tačku od oko 1.600 metara nadmorske visine.

Dalje preko Kosova a kroz Aziju me čeka puno napora i usponi do skoro 4.700 metara.

Galerija