Irex: Političari manipulišu urednicima državnih medija

Jedan od problema koji opterećuju medije u Crnoj Gori je nedostatak istraživačkog novinarstva i nizak nivo profesionalizma

0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
05.04.2012. 18:13h

Sloboda medija u Crnoj Gori nije dovoljno zaštićena, a novinari trpe brojne pritiske uprkos napretku kakav je dekriminalizacija klevete, ocijenjeno je u izvještaju međunarodne neprofitne organizacije IREX za ovu godinu. U analizi se navodi da većina crnogorskih medija trpi finansijske poteškoće i dodaje da mnogi ne mogu zaposlenima da isplate “pristojne zarade”. “Uspostavljanje četvrtog dnevnog lista u 2011. godini navelo je naše paneliste da se zapitaju da li je crnogorsko tržište dovoljno moćno da podrži toliko dnevnika”, kaže se u izvještaju objavljenom na sajtu IREX-a. Prema njihovim riječima, jedan od problema koji opterećuju medije u Crnoj Gori je nedostatak istraživačkog novinarstva i nizak nivo profesionalizma. Kako se objašnjava u analizi, tekući sukobi između pro-vladinih medija - Pobjede i Javnog servisa sa jedne, a televizije i novina Vijesti, Dana i Monitora sa druge strane – nastavlja da narušava imidž medija.

Novinare i dalje pritiskaju “U kontekstu zločina protiv novinara, opšte mišljenje je da sloboda štampe nije dovoljno zaštićena u Crnoj Gori. Na primjer, četiri vozila u vlasništvu Vijesti su zapaljena, ali nadležni organi nisu identifikovali ili uhapsili nijednog počinioca”, precizira se u izvještaju. IREX je saopštio da su novinari očigledno i dalje žrtve raznih pritisaka, iako postoji određeni napredak, kao što je dekriminalizacija klevete. “Zakon omogućava nezavisnost uređivačke politike u medijima koje posjeduje država, ali su panelisti IREX-a saglasni da politički krugovi u praksi manipulišu urednicima, na lokalnom i nacionalnom nivou”, dodaje se u analizi.

Slobodu govora u Crnoj Gori IREX je označio ocjenom 2.65, na skali od nula do četiri

Slobodu govora u Crnoj Gori IREX je označio ocjenom 2.65, na skali od nula do četiri, što znači da je država napredovala u mnogim aspektima, ali je neophodno da prođe određeno vrijeme da se takva situacija stabilizuje.

Na IREX-ovoj skali profesionalizma, novinarstvo u Crnoj Gori zaslužilo je rezultat 2.26, uz ocjenu da nivo u tom segmentu nije zadovoljavajući, ali uz napomenu da je dostizanje dobre novinarske prakse dugotrajan proces. “Panelisti su dali primjere lošeg novinarstva, uključujući pristrasnu uređivačku politiku, govor mržnje, slabu zaštitu ličnih podataka i diskriminatorski diskurs”, kaže se u objašnjenju.

Male zarade tjeraju novinare u druge poslove

Najčešći etički prekršaji su, kako se navodi, prikupljanje informacija samo sa jedne strane, objavljivanje zaštićenih ličnih podataka i pozivanje na sumnjive izvore. Panelisti IREX-a su ocijenili i da je autocenzura vrlo prisutna u crnogorskom novinarstvu, kao i da poslenici javne riječi malo zarađuju.

Navodi se da oko 3.5 hiljada novinara radi u medijskoj industriji i da najveći dio njih primaju slabe plate

Navodi se da oko 3.5 hiljada novinara radi u medijskoj industriji i da najveći dio njih primaju slabe plate, a da je prosječna oko 500 eura mjesečno. “Najnoviji trendovi pokazuju da male zarade tjeraju novinare u druge profesije, pa se oni zapošljavaju u odnosnima sa javnošću, nevladinim organizacijama ili u državnom aparatu”, precizirali su iz IREX-a. Panelisti IREX-a, njih 12, bili su novinari i predstavnici organizacija koje se bave kontrolom i analizom medija u Crnoj Gori. Moderator i autor projekta bio je izvršni direktor Media Ltd Rade Bojović.