Policija istražuje ko je ubio francuskog akademika u Njujorku

Rišar Dekoan, itaknuti francuski akademik, čovjek koji je francuske univerzitete učinio otvorenim za manje privilegovane, preminuo u Nju Jorku pod čudnim okolnostima

68 pregleda0 komentar(a)
Rišar Dekoan, Foto: Parismatch.com
04.04.2012. 19:13h

Istaknuti francuski akademik Rišar Dekoan pronađen je mrtav i nag u jednoj hotelskoj sobi u Njujorku u utorak popodne, a njujorška policija je otvorila istragu okolnosti njegove smrti, javio je Rojters.

Dekoan (53) je bio 16 godina na čelu jedne od vodećih institucija u zemlji, Fakulteta političkih nauka u Parizu, gdje je uzdrmao sistem prijema, opisujući visoko obrazovanje u Francuskoj kao nefer, nejednako i nedemokratsko zbog čega je uveo korjenite reforme koje su mu donijele popularnost i ugled.

Jedan policijski izvor je u početku okolnosti incidenta označio kao „sumnjive“, djelom zbog toga što je Dekoanova soba bila u neredu kada su stigli istražitelji. Međutim, kasnije je portparol policije Pol Braun kazao da inspektori vjeruju da su nered u sobi napravili spasioci dok su pokušavali da ga ožive.

Dekoan je ranije govorio o mogućoj "zavjeri“ protiv njega. Posljednjih godina ugledni akademik se navodno nalazio na meti kritika nekih desničarskih političara
Rojtersov izvor blizak policijskim krugovima kazao je da policija još uvijek ispituje mogućnost da je u sobi sa akademikom bila još jedna osoba, kao i da je Dekoan izvršio samoubistvo.

Braun je kazao da u Dekoanovu hotelsku sobu nije provaljeno, da na njegovuom tijelu nema vidljivih znakova nasilja i da istražni organi čekaju rezultate obdukcije.

Američka tv stanica NBC je javila da su Dekoanov telefon i laptop bačeni kroz prozor njegove sobe na sedmom spratu.

Dekoan je bio poznat po svom zalaganju da razbije uštogljeni, elitistički imidž vodećih visokoobrazovnih ustanova u Francusakoj, otvarajući ih i za studente iz siromašnih porodica i strane studente kojih je sada 40 odsto na tom fakultetu.

Fakultet političkih nauka u Parizu se smatra centrom za obuku francuske političke, medijske i administrativne elite. Među diplomcima ove visokoobrazovne ustanove su i bivši predsjednici Žak Širak i Fransoa Miteran

Saučešće povodom smrti Dekoana izrazili su i francuski predsednik Nikola Sarkozi i šef diplomatije Alen Žipe, ministar obrazovanja, kao i brojne javne ličnosti u Francuskoj.

Sarkozi je kazao da su Dekoanovi napori da neprivilegovamnim studentima da šansu da studiraju na institutu označili „istorijsku prekretnicu u poimanju skandaloznog društvenog elitizma u Francuskoj“.

Desničarska zavjera?

Sarkozi je kazao da su Dekoanovi napori da neprivilegovamnim studentima da šansu da studiraju na institutu označili „istorijsku prekretnicu u poimanju skandaloznog društvenog elitizma u Francuskoj“
"Dejli mejl“ navodi da je Dekoan ranije govorio o mogućoj "zavjeri“ protiv njega. Posljednjih godina ugledni akademik se navodno nalazio na meti kritika nekih desničarskih političara zbog toga što je vrata elitnog Fakulteta političkih nauka otvorio za neprivilegovane studente koji su često pripadnici manjina.

To je dovelo do, kako je Dekoan smatrao, prljave kampanje u okviru koje je u "Mondu“, novinama vladajućeg establišmenta, objavljeno da je homoseksualac.

U intervjuu za ljevičarski "Liberasion“ prije dva mjeseca Dekoana su direktno pitali da li se boji zavjere i on je odgovorio: "Odbacujem svaku paranoju. To je moguće, ali više volim da budem naivan, nego da spekulišem. Ono što vidim je da su u datom momentu počeli da govore o seksu, novcu i kulturi uopšte."

"Ne vidim kakve veze ima moja navodna homoseksualnost. Odgovor? Da nisam homoseksualac? Ne, neću ništa reći. Kad niste oženjeni, niko nema pravo da pominje da ste s nekim – to je tajna privatnog života", zaključio je akademik.