CDT: Ne poštuje se zakon, na sajtovima nema javnih rasprava

CDT konstatuje da su četiri ministarstva, od ukupno šesnaest, imenovala moderatore javnih rasprava. To u praksi znači da elektronska participacija u javnim raspravama nije omogućena

0 komentar(a)
04.04.2012. 16:10h

Pravila Javne rasprave se ne poštuju, iako je posebna Uredba trebalo da značajno unaprijedi učešće građana u procesu odlučivanja, poručili su iz CDT-a.

Uredbom se propisuje obaveza ministarstava da na svojim internet stranicama objave spisak zakona o kojima će se sprovesti javna rasprava u 2012. godini.

"Za sada je ovu obavezu ispunilo jedino Ministarstvo za ljudska i manjinska prava", saopštili su iz CDT-a.

Oni napominju da od datuma kada je Uredba o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave stupila na snagu, objavljeno ukupno pet poziva.

Sadašnje stanje ima negativan uticaj na kvalitet i transparentnost procesa odlučivanja, poručuju iz CDT-a
"Uredbom je propisano da se pozivi na javne rasprave, kao i izvještaji sa istih, moraju naći i na portalu eUprave, preko modula eParticipacija. Međutim, od stupanja Uredbe na snagu, od navedenih pet, samo dva poziva za javne rasprave našla su se na portalu eUprave".

CDT konstatuje da su četiri ministarstva, od ukupno šesnaest, imenovala moderatore javnih rasprava. To u praksi znači da elektronska participacija u javnim raspravama nije omogućena.

"Pozivi su na internet stranicama ministarstava, uglavnom, objavljivani u dijelu „aktuelnosti“, ali ne i u dijelu „javne rasprave“. Samo pet ministarstava2 ima baner pod nazivom „javne rasprave“, dok se baner sa ovim nazivom do nedavno nalazio i na internet stranici Vlade, ali je potom uklonjen. Ovakvo postupanje je u suprotnosti sa duhom Uredbe i ne olakšava participaciju građana u procesu donošenja odluka".

CDT apeluje na državne organe da počnu implementirati u cjelini Uredbu o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona. Sadašnje stanje ima negativan uticaj na kvalitet i transparentnost procesa odlučivanja.