Porodice stradalih na Bioču traže pomoć od Brisela

Vesko Vlahović je kazao da su Delegaciju EU upoznali i sa načinom dodjele vansudskih i sudskih poravnanja i, kako je naveo, obmanama izvršenim u to ime

0 komentar(a)
voz neprebola, tragedija Bioče, Foto: Boris Pejović
04.04.2012. 13:52h

U Delegaciji Evropske unije (EU) u Podgorici iznenađeni su odnosom države prema nevladinoj organizaciji (NVO) Voz neprebola, i o tome će obavijestiti Brisel, saopšteno je agenciji MINA iz te NVO.

Članovi NVO Voz neprebola sastali su se danas sa predstavnicima Delegacije EU jer im, prema riječima predsjednika tog udruženja Veska Vlahovića, domaće institucije ne mogu pomoći da dođu do pravde.

Vlahović je naglasio da oni nijesu išli na taj sastanak da “špijaju svoju državu”.

"Jer mi smo šest godina čekali da nas predstavnici naše države prime, da im objasnimo naše probleme i da je ono što oni kriju o nama od nas neprimjereno", pojasnio je on.

Vlahović je podsjetio da ih za proteklih šest godina, koliko je prošlo od tragedije na Bioču, nije primio ni predsjednik ni premijer Crne Gore, kao ni nadležni ministri i gradonačelnik Podgorice, a da je Delegacija EU na prvi njihov zahtjev pozitivno odgovorila.

U željezničkoj nesreći na Bioču 23. januara 2006. godine poginulo je 47 osoba, a više od 200 je povrijeđeno
"Predstavnicima EU prezentirali smo naše pokušaje komunikacije sa nadležnima, prije svega naše insistiranje na utvrđivanju istine u vezi sa tragedijom, sudskim odlukama i našim legitimitetom, a zatim i stanje u kojem se nalaze porodice nastradalih kao i povrijeđeni putnici", naveo je on.

Vlahović je kazao da su Delegaciju EU upoznali i sa načinom dodjele vansudskih i sudskih poravnanja i, kako je naveo, obmanama izvršenim u to ime.

"Kao i sa pitanjima zaštite humanitarne pomoći i moguće zloupotrebe tih sredstava", dodao je on.

Vlahović je kazao da će NVO Voz neprebola, nakon odluke Ustavnog suda da odbije njihovu žalbu protiv odluke Višeg suda kojom je potvrđena presuda mašinovođi Slobodanu Drobnjaku, kao jedinom krivcu za nesreću na Bioču, nastojati da pronađu novac i mogućnosti da to procesuiraju na Sudu u Strazburu.

"Od Delegacije EU očekujemo, prije svega, da utiču na Skupštinu Crne Gore u vezi sa sprovođenjem parlamentarne istrage po pitanjima iz naše Inicijative, koju smo dostavili 27. februara",, precizirao je Vlahović.

On očekuje da će naredne sedmice iz Delegacije EU dobiti zaključke sa današnjeg sastanka.

"Stekli veoma pozitivan utisak o sastanku. Oni su kazali da je dokumentacija koju smo im predstavili iznenađujuća, da se nadaju da će građani Crne Gore uskoro imati isti tretman kao i ostali u Evropi, a da će o propustima i neradu sudova obavijestiti ljude u Briselu", naveo je Vlahović.

U željezničkoj nesreći na Bioču 23. januara 2006. godine poginulo je 47 osoba, a više od 200 je povrijeđeno. Odlukom Ustavnog suda potvrđena je presuda mašinovođi Slobodanu Drobnjaku, kao jedinom krivcu za nesreću.