Evropski parlament će o Telekomu naknadno

Rezolucijom se pozivaju zemlje članice EU da u junu, bez dodatnog oklijevanja, otvore pregovore o članstvu sa Crnom Gorom

0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Arhiva Vijesti
30.03.2012. 08:16h

Rezolucija o Crnoj Gori prihvaćena je juče velikom većinom glasova u Evropskom parlamentu. Tekst koji je priredio Čarls Tanok usvojen je u cijelosti, a nijedan od šest naknadno datih amandmana nije uvršten u završni dokument, niti se iko javljao za diskusiju.

To znači da su frakcije Evropskog parlamenta uoči glasanja postigle sporazum i da smatraju da je Tanokov tekst pokrio sve važne teme. Rezolucijom se pozivaju zemlje članice EU da u junu, bez dodatnog oklijevanja, otvore pregovore o članstvu sa Crnom Gorom. Crna Gora se poziva da nastavi reforme, specijalno u domenu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala "što će ostati zahtijev sve do zaključenja pregovora".

Rezolucije Evropskog parlamenta nijesu obavezujuće, ali imaju znatnu političku snagu. One pokazuju kako dišu političke partije u Evropi, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. Ovime je Crna Gora još jedan važan korak bliže otvaranju pregovora u junu.

Odbijeno je pet amandmana koje je predložila austrijska poslanica iz grupacije Zelenih Ulrike Lunaček. Između ostalih i amandman kojim se traži da Vlada razvije solidnu listu rezuultata kako bi to bio odgovor na nedavne velike proteste u Podgorici.

U Rezoluciji je paragraf 16 ključan. Svi europoslanici stali su iza poziva Vladi da konzistento primijeni antikorupcijsku legislativu, zakon o finansiranju partija i izbornih kampanja, da goni korupciju, a da veći broj slučajeva, uključujući i korupcije na visokom nivou, završi sudskim osudama. U tom paragrafu se ohrabruje parlament da ojača nadzor nad tijelima koja se bave borbom protiv korupcije, a posebno u privatizaciji.

"To je vrlo dobar paragraf", saglasilo se naših nekoliko sagovornika. "U njemu je sve rečeno", rekao je Eduard Kukan, šef spoljopolitičkog odbora Evropskog parlamenta. Ipak, nije prihvaćen predlog Zelenih da se, kada se pomenula privatizacija, navedu slučajevi Telekoma i KAP-a, te da se pozove vlast da se suzdrži od pritisaka na organizacije civilnog društva koje rade na antikorupcijskog strategiji, kao što je MANS.

Nekim grupama u EP je smetalo što Zeleni previše iskaču sa imenovanjem korupcijskih slučajeva, jer u ovoj fazi integracijskog procesa misle da to nije dobro i žele da zeleno svjetlo za pregovore ničim ne bude ugroženo. Zato su odbili ovaj i slične amandmane Zelenih.

Paragrafom 19 pozivaju se vlasti da do kraja istraže slučajeve fizičkog nasilja nad novinarima jer “kompletna istraga najbolje će pokazati da su vlasti privržene medijima slobodnim od političkog uplitanja”. Zahtijeva se i da se ozbiljno istraže slučajevi ubistva novinara, kao i nedavno paljenje automobila “Vijesti”... Novinari se pozivaju na veću profesionalnost.

Ipak, nije prihvaćena izmjena koju su predložili, u ime socijalista, Goran Farm i Libour Rouček, u kojoj se eksplicitno navodi ime novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, snažno osuđuje taj napad i ističe da se ne radi o izolovanom incidentu.

Rezolucijom se pozivaju zemlje članice EU da u junu, bez dodatnog oklijevanja, otvore pregovore o članstvu sa Crnom Gorom