Dvoje štićenika životno ugroženo, a treći stabilno

Izabrani ljekar u Komanskom mostu Mensud Grbović tvrdi da su stanovnici tog Zavoda pravovremeno liječeni

0 komentar(a)
29.03.2012. 07:26h

Štićenici Zavoda Komanski most nijesu vakcinisani protiv gripa, iako je imunizacija smještenih u kolektivima preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Izabrani ljekar u Komanskom mostu dr Mensud Grbović nije konkretno odgovorio zbog čega je vakcinacija kod štećenika sa smetnjama u razvoju izostala.

On je "Vijestima" kazao da je na izostanak vakcinacije uticala i negativna medijska kampanja koja je, kako je kazao, prisutna posljednje dvije godine.

"Vakcinisanje je na dobrovoljnoj osnovi i potrebna je saglasnost porodice ili staratelja da bi se ona primijenila na štićenike", kazao je Grbović.

Naglasio je da su nadležne zdravstvene institucije pravovremeno dale terapiju.

Pravovremeno su reagovali?

Nadležni su prekjuče saopštili da su u Zavodu, zbog epidemije gripa, u posljednjih nekoliko dana umrle dvije osobe, četiri hospitalizovane, a da je oboljelo ukupno 65 osoba.

Grbović je pojasnio da je prije desetak dana primijećen veći broj štićenika sa simptomima sličnim gripu, poput povišene temperature i kašlja.

"S obzirom na to da je riječ o posebno osjetljivoj populaciji, preduzeli smo akcije kako bi spriječili da ostali štićenici obole jer se radi o kolektivnom smještaju. Zaštitili smo one koji su u opasnosti da obole tako što im je pravovremeno dat lijek Tamiflu u dozama koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija", kazao je Grbović, napominjući da su i zaposleni primili taj lijek.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje dr Sanja Medenica kazala je na vanrednoj pres konferenciji da nije zabilježen porast broja oboljelih u toj ustanovi. To je potvrdio "Vijestima" i direktor Komanskog mosta Vaselj Dušaj.

Sedam pod terapijom

“Prvi slučaj obolijevanja u ovoj ustanovi zabilježen je 15. marta do danas ukupno je oboljelo 67, od čega je 60 stabilnog zdravstvenog stanja, a sedam je pod terapijom i svakodnevnim ljekarskim nadzorom. Tri osobe su hospitalizovane na infektologiji, dok je četvrti pacijent zbog drugih zdravstvenih razloga hospitalizovan na grudnoj hirurgiji”, kazala je Medenica, i dodala da su prije sedam dana preminule dvije osobe koje su bile zaražene gripom.

Ona je kazala da su ta dva slučaja jedini prijavljeni smrtni ishodi usljed bolovanja od gripa.

Zbog epidemije gripa, epidemiolozi su nedavno uveli nadzor nad oboljenjem koji će trajati sve do sedam dana od registrovanja posljednjeg obolijevanja od gripa. Epidemiolozi su u petak obaviješteni o povećanju broja oboljelih u Zavodu Komanski most.

U opštoj populaciji, kako je kazala Medenica, zabilježen je pad broja oboljelih od gripa, a ukupno ove godine je registrovano 2.137 slučajeva.

Mjesecima apelovali da se štićenicima obezbijedi medicinska kragna

Iz Kliničkog centra sinoć je saopšteno da je dvoje štićenika Komanskog mosta životno ogroženo, dok se treći nalazi u stabilnom zdravstvenom stanju.

Direktorica Akcije Tea Gorjanc-Prelević je objasnila kako su oba slučaja, zbog kojih je pozvan ombudsman, zabrinjavajuća, a naročito zbog toga što su se dvije NVO ranije bavile slučajem Sanje Vojinović, čiji je primjer uvršten u izvještaj iz projekta “Monitoring ljudskih prava u ustanovama zatvorenog tipa”. Projekat sprovode Akcija za ljudska prava, Sigurna ženska kuća, Ekvista i CGO, uz pomoć ambasade Njemačke.

Gorjanc Prelević kazala je kako su mjesecima apelovali da se štićenici Komanskog mosta obezbijedi medicinska kragna koja bi joj olakšala gutanje, a koju nije imala zbog toga što joj nadležni državni organi nijesu obezbijedili zdravstvenu knjižicu, iako joj je jedini staratelj bio Centar za socijalni rad.

“Na kraju, kada smo u novembru 2011. krenuli da sami doniramo tu kragnu, rečeno nam je da nema potrebe jer je tada trebalo da hitno bude nabavljena. Sada saznajemo da je Sanja umrla mjesec dana kasnije, u januaru ove godine i pretpostavljamo da se to desilo kao posljedica tog dugotrajnog državnog nemara”, kazala je Gorjanc-Prelević.

U izvještaju piše kako svi štićenici Zavoda, bez obzira na to da li su državljani Crne Gore ili nijesu, imaju pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i ostala prava iz zdravstvene zaštite”.

Sva lica koja umru u ustanovi zatvorenog tipa trebalo bi da budu obdukovana i razlog smrti jasan, ukoliko nijesu bolovali od terminalne bolesti...
Organizacijama koje vrše stalni monitoring Komanskog mosta nije rečeno koji je neposredni uzrok smrti Vojinović, a saopšteno je kako obdukcija nije izvršena. Ministarstvo zdravlja, tvrde u HRA, još nije donijelo pravilnik kojim bi se obezbijedilo da se u svakom slučaju smrti u ustanovi zatvorenog tipa, a koja nije posljedica terminalnog oboljenja, vrši obdukcija, u skladu s preporukama Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja (CPT).

“Sva lica koja umru u ustanovi zatvorenog tipa trebalo bi da budu obdukovana i razlog smrti jasan, ukoliko nijesu bolovali od terminalne bolesti... CPT preporučuje vlastima da izrade precizan protokol za slučajeve neočekivane smrti u domovima socijalne zaštite… Obdukciju treba sprovoditi u svim područjima gdje pacijent umre u bolnici, osim ako je prije smrti postojala jasna dijagnoza fatalne bolesti”, preporuka je CPT, tijela koje je uspjelo da otvori slučaj Komanskog mosta.

Baković u petak pokrenuo ispitni postupak

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nevenka Stanković potvrdila je “Vijestima” da je ombudsman Šućko Baković, odmah po saznanju za smrtne slučajeve u Zavodu Komanski most, pokrenuo ispitni postupak.

Baković je to učinio u prošli petak, postupajući po inicijativi izvršne direktorice NVO Akcija za ljudska prava Tee Gorjanc-Prelević i asistentkinje koordinatora projekta Sigurne ženske kuće Maje Raičević, nakon što je ova druga uoči zakazane sjednice skupštinskog Odbora za ljudska prava posjetila “Komanski most” i informisala se o dva smrtna slučaja.

Stanković je saopštila kako je Baković, odmah pošto je pokrenuo postupak radi smrti maloljetnog dječaka, za koga se pretpostavlja da je umro od gripa i punoljetne štićenice Sanje Vojinović, koja je preminula u januaru, obavio razgovor sa ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem i direktorom Zavoda Vaseljom Dušajem. Ona nije saopštila detalje tih razgovora, naglašavajući kako je ispitni postupak u toku.

Tužilaštvo da ispita je li bilo propusta

Koordinator za ljudska prava u Građanskoj alijansi, Milan Radović kazao je agenciji Mina da smatra da bi Vrhovno državno tužilaštvo trebalo odmah da pokrene istragu i utvrdi da li su napravljeni propusti u Komanskom mostu.

On je kazao da su nadležni kasno reagovali, „tek onda kada je epidemija uzela maha i čak veća polovina štićenika inficirana“.Prema riječima Radovića, institucije koje su nadležne nijesu bile otvorene i osim što same nijesu iznijele ove informacije u javnost cijelu sedmicu, nijesu ni medijima odgovorile.

„Sve to navodi na ozbiljnu sumnju da li su sve mjere preduzete kako bi se epidemija zaustavila ili ograničila, a toj sumnji ide u prilog i broj oboljelih.

Tužilaštvo bi trebalo odmah da pokrene istragu i utvrdi da li su napravljeni propusti, a ako jesu, i zatraži odgovornost“, zaključio je Radović.

Galerija

komanski most FOTO: Boris Pejović
Mensud Grbović FOTO: Jelena Jovanović