Epidemija u Zavodu "Komanski most", dvoje umrlo

Preporučena je izolacija štićenika Zavoda i osoblja, kao i liječenje oboljelih u skladu sa mogućnostima ustanove

0 komentar(a)
27.03.2012. 17:15h

U Zavodu “Komanski most” zbog epidemije gripa u posljednjih nekoliko dana umrle su dvije osobe, četiri su hospitalizovane, a oboljelo je ukupno 65, potvrdio je “Vijestima” direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Riječ je o infekciji gripom tipa A suptip H3, a, kako je saopšteno iz Instituta, preporučena je izolacija štićenika Zavoda i osoblja, kao i liječenje oboljelih u skladu sa mogućnostima ustanove.

On je saopštio kako su u posljednjih nekoliko dana preminula dva štićenika, jedan rođen 1932. godie, drugi 1994. godište.
Direktor Komanskog mosta Vaselj Dušaj, ustanove u kojoj boravi 115 štićenika i štićenica o kojima brine stalno zaposlenih 68 osoba, kazao je kako je u proteklih deset dana došlo do pojave povišene temperature i kašlja kod većeg broja štićenika.

“Na osnovu podataka i pregledom od strane angažovanog ljekara, koji redovno vrši zdravstvene preglede i pruža zdravstvenu zaštitu svim korisnicima, konstatovano je da se radi o zdravstvenim problemima, zbog čega su urađeni terapijski postupci. Kako se broj oboljelih povećavao, obaviješten je Institut čije stručne službe su došle u Zavod i sprovele epidemiološki nadzor i uzeli uzorke za analizu”, kazao je Dušaj.

On je saopštio kako su u posljednjih nekoliko dana preminula dva štićenika, jedan rođen 1932. godie, drugi 1994. godište: “Smrt je konstatovao doktora Hitne medicinske pomoći, a umrli su premješteni na Patologiju Kliničkog centra, u čijoj nadležnosti je i obavljanje obdukcije u skladu sa indikacijama”.

Epidemija u kolektivu

Direktor Instituta potvrdio je “Vijestima” da je tu ustanovu kontaktirala uprava Komanskog mosta, zbog čega je alarmirana i Zdravstveno sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

“Epidemiološka ekipa utvrdila je da je 54 osobe u toj ustanovi imalo ili ima simptome gripa, što ukazuje da se radi o epidemiji u kolektivu…Odmah je uveden epidemiološki nadzor, koji će trajati do sedam dana od posljednjeg slučaja pojave gripa. Ekipe Instituta za javno zdravlje su uzele briseve od 17 osoba i kod 14 je PCR metodom u Centru za medicinsku mikrobiologiju potvrđeno da se radi o infekciji gripom tipa A suptip H3“, kazao je Mugoša.

Odmah je uveden epidemiološki nadzor, koji će trajati do sedam dana od posljednjeg slučaja pojave gripa.
Institut je, kako je kazao, uz već preduzete aktivnosti, preporučio i izolaciju, epidemiološko ispitivanje, anketiranje i uzimanje materijala za laboratorijsku dijagnostiku, dnevni epidemiološki i zdravstveni nadzor, davanje tamiflu-a i edukacija i zdravstveno prosvjećivanje.

“S obzirom na to da štićenici ove ustanove nijesu u stanju da sarađuju u sprovođenju opštih mjera prevencije koje se preporučuju kod respiratornih infekcija, jer se radi o instituciji za kolektivni smještaj osoba sa ograničenim mentalnim kapacitetima, koji nijesu sposobni za samostalan život, kao i zbog smanjenog imuniteta štićenika, a često i atipične kliničke slike, preporučeno je davanje antivirusnih ljekova (Tamiflu) svim članovima kolektiva, na osnovu preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante Sjedinjenih američkih država i Svetske zdravstvene organizacije, a vezano za sezonu gripa 2011/2012 godinu”, kazao je Mugoša.

Obdukcija nije obavljena

Prema riječima Dušaja, on je prvi prije par dana, a potom i zaposleni i štićenici uzeo lijek Tamiflu.

Obudkcija, kako je rečeno, još nije obavljena, a prema preporukama Evropskog Komiteta za prevenciju torture i nehumanog i ponižavajućeg tretmana i kažnjavanja (CPT), sve osobe koje umru u ustanovi zatvorenog tipa trebalo bi da budu obdukovana i razlog smrti jasan, ukoliko nijesu bolovali od terminalne bolesti.

“CPT preporučuje vlastima da izrade precizan protokol za slučajeve neočekivane smrti u domovima socijalne zaštite… Obdukciju treba sprovoditi u svim područjima gdje pacijent umre u bolnici, osim ako je prije smrti postojala jasna dijagnoza fatalne bolesti”, preporuka je CPT, tijela koje je uspjelo da otvori slučaj Komanskog mosta.

Galerija

Boban Mugoša FOTO: Boris Pejović