Nesrećan poraz u izvanrednom izdanju protiv Rusije

Crna Gora je do pred sam kraj vodila, imala čak napad da ona povede 24:23, ali arbitri nisu vidjeli da je Ana Đokić šutirala pod faulom...

287 pregleda0 komentar(a)
Rusija - Crna Gora, Foto: Fk-rostselmash.ru
25.03.2012. 15:17h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rostov na Donu - Ako je ijedna ekipa mogla da bude ponosna nakon poraza, i to onog koji je došao neposredno prije završne sirene, onda je to rukometna reprezentacija Crne Gore.

Na gostovanju svjetskoj velesili Rusiji, bez nekoliko glavnih igračica, „crvene” su bile na pragu senzacionalne pobjede, ali im sreća nije bila naklonjena - pet sekundi prije kraja, Olga Ljevina je zatresla stativu, lopta se odbila, pogodila u leđa Marinu Vukčević i završila u mreži. Za konačnih 24:23, za delirijum u prepunoj Palati sportova u Rostovu na Donu.

Mislilo se da Crna Gora neće moći ni da zaprijeti timu Jevgenija Trefilova, koji je imao gotovo sve igračice na raspolaganju. Na drugoj strani, bila je potpuno drugačija situacija - Marija Jovanović zbog povrede nije ni bila na spisku, Katarina Bulatović je ostala u Podgorici da zaliječi koljeno, a Dragan Adžić je odlučio da odmori Bojanu Popović i Maju Savić, a onda nekoliko sati prije utakmice saznao da ne može da računa ni na Sandru Nikčević, koju je „oborila” temperatura.

Zbog toga je na raspolaganju imao samo četiri beka, i sva četiri su od početka bila na terenu - Milena Knežević je igrala lijevo, Ana Radović u sredini, a na desnoj strani Jasna Tošković, koju je u odbrani mijenjala Anđela Bulatović. Uzgred, Suzana Lazović je zauzela mjesto pivota Ani Đokić, na krilima su bile Jovanka Radičević i Majda Mehmedović, a na golu Marina Vukčević.

I nije bilo predaje. Niko nije pomišljao na to. Naprotiv. Djevojke koje su danas igrale u Rostovu pokazale su da imaju ogromno srce - nevjerovatna borbenost i čvrstina u odbrani zbunila je i gorostastne Ruskinje (prosječna visina 180,2 centimetra), pa je nakon startnih 0:2 većina prvog poluvremena protekla u znaku igračica u crnim dresovima.

Crna Gora je u 18. minutu prva stigla do plus dva (8:6), a potom i do 9:7. Tada je tri vezana gola postigla izvanredna Radičević, sva tri nakon maestralnih asistencija Knežević. Domaće su, ipak, kaznile jedini „prazni hod” u igri rivala i preokrenule na 12:10.

Crna Gora je, ipak, izjednačila do odmora (12:12), a onda je Radičević dva puta zaredom zatresla mrežu i u 37. minutu je bilo 16:14.

Kada je hrabra Adžićeva ekipa golom Ane Radović iz kontre, i to kada je bila isključena Anđela Bulatović, u 48. minutu prvi put stekla tri gola prednosti (20:17), činilo se da Ruskinjama nema spasa. Nažalost, dva minuta kasnije na semaforu je stajalo 20:20, a Milena Knežević je ležala na terenu zbog povrede primicača.

Nakon kraće pauze, 22-godišnji bek je iznesen sa terena, a potom su Anđela Bulatović iz sedmerca i Jasna Tošković sa devet metara pogodile za 22:20. Anđela je imala priliku da sve riješi, ali joj je Kaljinjina u 55. minutu odbranila novi penal.

Onda je na scenu stupila Ljevina - prvo je izjednačila sa dva gola, a onda, nakon što su sudije propustile da sude faul nad Anom Đokić pri šutu u posljednjem minutu, postigla vjerovatno najsrećniji gol u životu...

I pored poraza, Crna Gora je ostala prva na tabeli grupe 3 zbog činjenice da je u dvomeču postigla gol više u gostima od Rusije. Da bi ostala na vrhu, i time bila u boljoj poziciji pred žrijeb, mora da savlada Veliku Britaniju i Poljsku ubjedljivo gotovo kao tim Jevgenija Trefilova. „Crvene” sada imaju gol razliku plus 20, a Ruskinje + 19...

Uslovi kao u doba SSSR

Rostov na Donu nije ni lijep, ni čist grad, a baš takva je i Palata sportova. Uslovi za rad novinara su očajni - niti ima pres lože, niti struje za laptopove, a da je sve kao da još traju vremena SSSR, govori i činjenica da nije bilo interneta.

Rusi su se, makar, potrudili oko nekih drugih stvari. U dvorani je bio postavljen natpis na crnogorskom jeziku, ali su pogriješeni i padež i jedno slovo. Pisalo je: „Dobrodośli na obalama Dona”.

Ispred dvorane se prodavao šal sa nazivima zemalja (Rusije na ruskom, Crne Gore na našem jeziku) i datumom današnje utakmice. Cijena je bila 250 rublji (6,5 eura), tek nešto veća od cifre koju je trebalo izdvojiti za kartu (200 rublji).

Na tribinama je bilo 2.300 gledalaca, među kojima i 20-ak Crnogoraca koji su doputovali sa ekipom. Pridružio im se i jedan čovjek koji živi i radi u Moskvi - Beranac Božidar Vušurović, član Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore iz vremena kada je predsjednik bio Miodrag Ivanović.

Rusija - Crna Gora 24:23 (12:12)

Rostov na Donu - Palata sportova. Gledalaca: 2.300. Sudije: Stark i Štefan (Rumunija). Sedmerci: Rusija 3 (2), Crna Gora 8 (4). Isključenja: Rusija 6, Crna Gora 6 minuta.

Rusija: SEDOJKINA (devet odbrana i sedmerac), Kaljinjina (pet odbrana i dva sedmerca), Kočetova 3 (1), POSTNOVA, PJETROVA 1, LJEVINA 5, Makejeva 2, DAVIDJENKO 2 (1), Žilinskajte 1, Marennjikova 1, TUREJ 1, ČERNOIVANJENKA 4, Bliznova 1, Iljina 1, Muravjova 2, Goršenjina.

Crna Gora: M. VUKČEVIĆ (16 odbrana i sedmerac), Barjaktarović, Milenković, Miljanić, Pavićević, RADIČEVIĆ 9, Đokić, RADOVIĆ 3, A. Bulatović 1 (1), Popović, S. Vukčević, TOŠKOVIĆ 2, LAZOVIĆ 1, MEHMEDOVIĆ 3, KNEŽEVIĆ 4 (3).