Janović: London je cilj već godinama

Crnogorsi vaterpolisti juče počeli pripreme za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji bi, makar na prvi pogled, trebalo samo da predstavlja formalnost za „ajkule”...

51 pregleda0 komentar(a)
Mlađan Janović, Foto: Aniko Kovač
20.03.2012. 08:28h

Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu je vratilo crnogorske vaterpoliste u sam vrh evropskog vaterpola, a sada je vrijeme da se razmišlja i na duže staze.

Tim Ranka Perovića je juče počeo pripreme za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji bi, makar na prvi pogled, trebalo samo da predstavlja formalnost za „ajkule”, ali neki rezultati iz prošlosti sa velikih takmičenja pozivaju na oprez - Crna Gora nikog ne smije da shvati olako...

Kao što je od ranije poznato, Crna Gora na turniru u Edmontonu mora da bude među četiri prvoplasirane ekipe ako želi da obezbijedi vizu za London.

A šta bi značio eventualni neuspjeh, najbolje je opisao Mlađan Janović, as Savone i najbolji igrač Evropskog prvenstva na kojem je Crna Gora bila drugoplasirana.

"Moramo da igramo na Olimpijskim igrama. To je cilj koji godinama imamo pred sobom i sada je došlo vrijeme da ga realizujemo. Ovo je posljednja šansa da izborimo plasman i ne smijemo da je propustimo. Ne kaže se tek tako da su Olimpijske igre san svakog sportiste", jasan je mlađi od braće Janović.

Crna Gora će u grupi u Kanadi da se sastane sa Njemačkom, Rumunijom, Grčkom, Holandijom i Makedonijom.

Shodno kvalitetu, realno je da naš nacionalni tim bez problema dođe do četvrtfinala i za korak se približi Londonu.

"Sve zavisi od nas, kvalitetniji smo sastav od svih ekipa u Edmontonu. Međutim, uvijek treba da budemo oprezni, da nam se ne događa da gubimo mečeve od timova poput Njemačke ili Rumunije, kao u Rimu ili Zagrebu. Mislim da smo u Ajndhovenu prevazišli tu psihološku barijeru, opet vjerujemo u sebe i ne biramo rivale na slabije ili teže. Jednostavno u svakom meču moramo da damo maksimum", rekao je Janović.

Standardni član aktuelnog vicešampiona Starog kontinenta ističe i da je ovaj period sezone problematičan za pripreme reprezentacije, jer su igrači prilično istrošeni igrajući u klubovima.

"Sada je drugačije nego pred Evropsko prvenstvo, tada je ipak klupska sezona bila tek na pola i bili smo manje opterećeni, mogli smo da se posvetimo reprezentaciji. Sada dolazimo nakon perioda u kojem se rješavalo praktično sve na više frontova i sigurno da je prisutan umor. Ipak, ovih dana u Budvi, te na turniru u Los Anđelesu, vjerujem da će ekipa da se osvježi i da će u Edmontonu da bude prava", istakao je Janović, koji je juče stigao iz Italije.

Nadam se trofeju u Kupu Evrope

Savona je u srijedu obezbijedila plasman u finale Kupa Evrope gdje je čeka dvomeč sa španskim Sabadeljom.

Tim Mlađana Janovića je u polufinalu bio bolji od Posilipa (za koji nastupa Vjekoslav Pasković), dok je Sabadelj savladao mađarski Solnok.

"Možda je otežavajuća okolnost što prvi meč finala igramo kod kuće. Smatram da bi bilo bolje da je revanš na našem bazenu. Ipak, vjerujem da smo bolji tim, igramo finale ovog takmičenja treći put zaredom i očekujem da osvojimo drugi trofej", rekao je Janović.

Regularni dio italijanskog prvenstva Savona je završila na trećem mjestu - iza nedodirljivog Pro Reka i Breše.

"Cilj je bio da budemo drugi pred plej-of, ali smo sa nekoliko remija izgubili tu poziciju. Ove sezone u Italiji ima nekoliko dobrih ekipa i biće interesantno u plej-ofu", kazao je Janović.