Odbornici "pretrčali" dnevni red: Saglasni da su radili za građane

Za sat ipo vremena uspjeli su da "pretrče" dnevni red od 16 tačaka i time završe rad ovog saziva lokalnog parlamenta

130 pregleda0 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
19.03.2012. 13:15h

Odbornici u SO Tivat ni ovog puta nijesu iznevjerili tradicionalno brzo, uz malo rasprave i većinom jednoglasno usvajanja predloga dnevnog reda.

Za sat ipo vremena uspjeli su da "pretrče" dnevni red od 16 tačaka i time završe rad ovog saziva lokalnog parlamenta.

Tim povodom predsjednik SO Krsto Petrović (DPS) i gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) zahvalili su se odbornicima koji su, kako se čulo, preko 90 odsto odluka donešenih u protekle četiri godine, usvojili jednoglasno ili sa izuzetno visokim stepenom saglasnosti.

Petrović i Kankaraš zahvalili su se svima na "korektnom, kulturnom i tolerantnom političkom dijalogu" u SO, konstatovali da su i opozicija i pozicija koje su se tako dobro slagale "radile u interesu grada i građana", te svima poželjeli sreću na predstojećim lokalnim izborima 7.aprila, nakon čega je u holu SO priređen i mali koktel.

Kakva je korist od investitora

U SO Tivat se prvi put u protekle 4 godine, makar malo raspravljala o godišnjem izvještaju gradonačelnika o ostvarivanju funkcija lokalne uprave.

Tako je Mato Marović (HGI) generalno pohvaljujući rad lokalne uprave, istakao da neke obećane i planirane stvari, poput izgradnje seoskih puteva, nisu završene.

"Malo je toga rečeno o nezaposlenosti, a to je u Tivtu veliki problem. Kadrova imamo, ali se tim ljudskim resursom slabo upravlja. Moramo razmišljati i o razvoju industrije jer bez toga nema prave zarade ni dobre ekonomije, a ne samo stranim investitorima nuditi prelijep ambijent koji imamo i jeftinu radnu snagu što je ponižavajuće", kazao je Marović koji je parafrazirajući narodnu izreku „Ne dolazi ti tuđa mačka u kuću da lovi miševe, već da ti ponese kobasicu“ ilustrovao svoju tezu o „strancima koji ovdje dolaze kao investitori da uberu profit, a ne da nama prave ne znam kakve usluge kako se to predstavlja u javnosti“.

5 miliona donacije

Ranko Bošković (SDP) pohvalio je analitičnost izvješaja gradonačelnika Kankaraša i njegove preporuke za poboljšanje rada lokalne uprave, dok je Rato Brajković (NOVA) zatražio objašnjenje sa kojih je sve pozicija dolazio novac koji je lani utrošen za kapitalna ulaganja u gradu i kolika je ukupna zaduženost Opštine Tivat.

Hrvatskoj krovnoj zajednici „Dux Croatorum“ na pet godina izdat je objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi.
„Razlika od oko pola miliona eura koju pominjete je pokrivena sredstvima sa escrow računa na koji je kompanija „Adriatic Marinas“ uplatila donaciju Tivtu od 5 miliona eura. Od te sume nakon ovih skoro pet godina, preostalo je još oko 2 miliona. Opština Tivat nema tekućih dugova, već samo dva dugoročna kredita – za izgradnju kanalizacije i nabavku vatrogasnih vozila u ukupnom iznosu od oko 4 miliona eura. U odnosu na budžet opštine, ukupno naše zaduženje ne iznosi ni 40 posto zakonskog limita na koji imamo pravo", objasnio je Kankaraš.

Odbornici su donijeli izmjene Programa uređenja prostora za 2012, usvojili Plana rada lokalnog parlamenta za ovu godinu, te osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću „Lokalni javni emiter – Radio Tivat“.

Snižene su komunalne takse za postavljanje i korišćenje reklamnih bilborda, odnosno zakupnina opštinskog zemljišta za postavljanje terasa kafića, a Hrvatskoj krovnoj zajednici „Dux Croatorum“ na pet godina izdat je objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi.

Usvojen je i Glavni projekat vodjenja i regulisanja saobraćajnih tokova u Tivtu, odluka o naknadama za korišćenje opštinskih puteva kao i o stipendiranju studenata. SO je prihvatila i predloge odluka o razmjeni nekretnina sa Mitropolijom crnogorsko primorskom, odnosno firmom „Knjaz“ iz Nikšića, kao i odluku o odredjivanju imena za ukupno 47 ulica na terotoriji MZ “Tivat” i MZ “Gradiošnica”.