Ćatović: Prejake su riječi da je Kotor mrtav

Na "sahrani" Kotora odata je posljednja počast nekada uspješnim kotorskim fabrikama i kompanijama, vaterpolu i kulturi...

87 pregleda0 komentar(a)
19.03.2012. 03:28h

Kotorani su na ovogodišnjem zimskom karnevalu, doduše pod maskama, zabavno, a istovremeno i provokativno, pokazali šta misle o aktuelnom trenutku u svom gradu i državi, i poslali poruku da nijesu zadovoljni odnosom državne vlasti prema drevnom gradu.

To su iskazali krnjom, lutkom koja simbolizuje glavnog krivca za sve loše stvari i nedjela koja su snašla Kotorane u protekloj godini, a koji se, po tradiciji, nakon suđenja, spaljuje.

Ove godine krnjo je predstavljao “nasilje” pojedinih državnih organa prema Kotoru, a performansom „Sahrana Kotora“, kojim su odali posljednju počast „umrlom Kotoru“, u izvedbi karnevalske grupe „Karampana“, simbolično je aludirano da je Kotor „mrtav“ grad.

Na „sahrani“ Kotora odata je posljednja počast brojnim nekada uspješnim kotorskim fabrikama i kompanijama koje su tokom proteklih 20 godina uništene, vaterpolu, kulturi...

Iz te karnevalske grupe su kazali da ne žele da daju izjave medijima, te da su svojom maskom sve rekli, odnosno da su ukazali na kompletnu situaciju i dešavanja u proteklih 20 godina u državi, te da sudbinu Kotora dijele i ostali crnogorski gradovi.

Kreativni i sarkastični

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović smatra da su “sahrana Kotora” i “mrtvi grad” prejake poruke, pa i za domen humora i satire, te da ne odražavaju suštinu stvarnosti.

Ona podsjeća da Kotor i Kotorani u svojoj psihologiji nose iskustva viševjekovne urbane kulture i na specifičan i veoma kreativan način, posredstvom karnevala, ukazuju na pojedine negativne pojave u društvu.

Lik karnevala simbolizuje određenu pojavu, a ne ličnost, iako su pojedini mediji, moram reći, na tome insistirali, tražeći senzaciju gdje je nema.
“To je karnevalska tradicija na koju smo svi navikli i koju lično doživljavam kao specifičan izraz, u žanru između humora i satire, ukazivanja na probleme i pojave koje podliježu kritici. Iako smatram da su 'sahrana Kotora' i 'mrtvi grad' prejake poruke, pa i za domen humora i satire, jer ne odražavaju suštinu stvarnosti, moram priznati da je u vjekovnoj tradiciji karnevalskih svečanosti, nekad u jačoj, nekad u blažoj formi, uvijek ukazivano na negativne aspekte pojedinih događaja u gradu i okruženju. Karneval se, po pravilu, odnosi na pojavu (ove godine na pojedine aspekte odnosa institucija kulture prema Kotoru). Lik karnevala simbolizuje određenu pojavu, a ne ličnost, iako su pojedini mediji, moram reći, na tome insistirali, tražeći senzaciju gdje je nema. Mi, koji smo odrastali uz te svečanosti, nijesmo se nikad ljutili na karnevalske poruke, već smo ih doživljavali kao dio demokratskog i civilizacijskog stepena razvoja društva kojem je Kotor vjekovima pripadao”, utisci su prve žene drevnog grada o ovogodišnjem karnevalu, koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

Ćatović je kategorički odbacila tvrdnju da razvoj Kotora stagnira.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija