Bin Laden planirao da sruši Obamin avion

Na osnovu nekih bilješki, otkriveno je da je Obamu htio da ubije ove 2012. godine, prije izbora i to tako što će srušiti njegov avion

0 komentar(a)
16.03.2012. 18:26h

Osama bin Laden je svojim saradnicima naredio da organizuju specijalne ćelije u Avganistanu i Pakistanu u kojima će izvršiti atentat na Baraka Obamu i generala Dejvida Petraeusa, navodno piše u dokumentima koji su pronađeni u Bin Ladenovom skloništu nakon njegovog ubistva.

Na osnovu nekih bilješki, otkriveno je da je Obamu htio da ubije ove 2012. godine, prije izbora i to tako što će srušiti njegov avion.

"Razlog zbog kojeg se treba koncentrirati na ovu dvojicu jeste što je Obama lider nevjernika, a njegovo ubistvo će značiti da će Džo Bajden preuzeti mjesto predsjednika. Bajden je totalno nespreman za takvu funkciju i to će SAD odvesti u krizu. Što se Petraeusa tiče, on je trenutno vrlo važan. Njegovim ubistvom bi promijenili tok rata u Avganistanu", davao je Bin Laden smjernice svojim saradnicima, piše Washington Post.

Atentat na Obamu je prekrupan zalogaj za Al Kaidu

Novinar Posta tvrdi da je imao uvid u dokumenta koje su vojnici pronašli u Bin Ladenovom skloništu i napominje da će oni ubrzo biti dostupni javnosti.

Washington Post dalje piše kako se Bin Laden nadao da će atentat na Obamu izvesti pakistanski terorista Ilias Kašmiri, koji je i sam poginuo u NATO-ovom napadu u julu prošle godine.

Atentat na Obamu, barem na način na koji je to Bin Laden zamislio, očigledno je bio prekrupan zalogaj, jer Al Kaida nema oružje potrebno za rušenje Air Force Onea.

Koncentrišite se na mete u Americi

Washington Post piše i kako je Bin Laden dao direktivu da se njegovi saradnici koncentrišu na mete u Americi, umjesto na operacije u muslimanskim zemljama.

Američki analitičari smatraju kako zavjera o ubistvu Obame i Petraeusa nikad nije predstavljala ozbiljnu prijetnju.

"Al Kaida nema organizacionu sposobnost nužnu za planiranje, organizovanje i izvođenje kompleksnih napada, ali prijetnja i dalje postoji", kazao je jedan viši analitičar u vojsci.

Galerija