Dva zemljotresa i manji cunami u Japanu

U nekoliko japanskih gradova izdata je naredba za evakuaciju stanovništva u blizini obale Pacifika

154 pregleda0 komentar(a)
Japan zemljotres, Foto: Beta/AP
14.03.2012. 16:10h

Zemljotres jačine 6.1 stepeni Rihtera pogodio je u srijedu prefekture Ibaragi i Chiba istočno od Tokija, samo nekoliko sati nakon što je potres jačine 6.8 stepeni registrovan na sjeveru Japana.

Japanska meteološka agencija saopštila je da nije bilo upozoravanja na cunami i da nema izvještaja o materijalnoj štetu ili problema u oblastima gdje ima nuklearnih postrojenja, prenosi Reuters. Prvi zemljotres registrovan je kod obala sjevernog japanskog ostva Hokaido i prouzrokovao je manji cunami koji nije pričinio materijalnu štetu. U nekoliko japanskih gradova izdata je naredba za evakuaciju stanovništva u blizini obale Pacifika, pošto je uočen veći talas koji se približava gradu Erimo na ostrvu Hokaido, prenosi AP.

U nekoliko japanskih gradova izdata je naredba za evakuaciju stanovništva u blizini obale Pacifika
Pacifički upozoravajući centar na cunami na Havajima odmah je, međutim, demantovao navode Japanske meteološke agencije koja je prognozirala da bi prvi razorni talas mogao da udari o kopno u 18.40 sati po lokalnom vremenu i naveo da nema prijetnji od većeg razornog talasa na Pacifiku. Upozorenje na cunami je objavljeno ali je kasnije povučeno nakon potresa u sjevernom Japanu. Prije samo godinu dana, sjeveroistočnu obalu Japana pogodio je zemljotres jačine 9 stepeni Rihtera, najsnažniji u japanskoj istoriji, i cunami koji je izazivao najtežu nuklearnu krizu u svijetu u posljednjih 25 godina.