Lena Rut Stefanović: Đavo, jedna autorizovana biografija

"Poeziju Lene Ruth Stefanović definišem i kao poeziju sna, zato što njom dominira jedna rečenična struktura"

118 pregleda0 komentar(a)
Lena Rut Stefanović, Gradska knjižara, Foto: Boris Pejović
14.03.2012. 13:54h

Knjiga poezije Lene Rut Stefanović "Đavo, jedna neautorizovana biografija" ima oznake individualnosti i želje za eksperimentom, a može se čitati i kao dilema između mistika i ezoterika, rečeno je na promociji.

Knjigu "Đavo, jedna neautorizovana biografija" objavio je OKF, a predstavjena je u okviru Zimskog salona knjige u Gradskoj knjižari. Kritičar Vlatko Simunović je kazao da ta knjiga u svom sadržaju nosi nešto što nam je u ovom trenutku svima pojedinačno i kao društvu prijeko potrebno, a to su diskretne oznake individualnosti ali i otpadništva, iskušenja i vitalnost."

"Ova knjiga je i poziv da se pogleda na sebe i vlastiti život. Da bi jedna ovakva knjiga mogla biti napisana potreban je um koji je spreman na komunikaciju, fleksibilnost, učenje, sklonost ka eksperimentisanju i prije svega jedna spremnost čovjeka da se upusti u iskazivanje svojih unutrašnjih potencijala", kazao je Simunović i dodao da je ovo prvi "đavo" kojem svi možemo reći da je dobrodošao.

Uspio portret đavola

Pjesnikinja Tanja Bakić je istakla kao jednu od glavnih karakteristika knjige dilemu između ezoterika i mistika.

"U ovoj pjesmi đavo se obraća čitaocu knjige i govori da je nastanjen u strahu čitaoca"

"Poeziju Lene Ruth Stefanović definišem i kao poeziju sna, zato što njom dominira jedna rečenična struktura, što u suštini nije ništa novo u poeziji, međutim, zbog intenzivnog javljanja slika koje dolaze iz područja kolektivno nesvjesnog, i kao što Jung kaže, mi ne razmišljamo šta one znače već ih samo posmatramo", kazala je Bakić.

Bakić je analizirajući uvodnu pjesmu kroz terminologiju analitičke psihologije Karla Gustava Junga, kazala da joj je kao čitaocu pažnju privukla upravo pjesma u kojoj đavo progovara i obraća se čitaocu.

"U ovoj pjesmi đavo se obraća čitaocu knjige i govori da je nastanjen u strahu čitaoca. Lucidnost ove pjesme je što je đavo fiktivan u ovoj pjesmi a obraća se stvarnom čitaocu i na taj način ga ubjeđuje da je đavo stvaran a čitalac fiktivan.

Pjesnikinja je u pjesmi uspjela da prikaže provokativnost đavola i taj portret đavola je stvarno uspio", kazala je Bakić.