Iran prvi put lansirao krstareću raketu sa podmornice

Teheran često pokazuje svoj vojni arsenal, čiji se najveći dio proizvodi u samom Iranu zbog međunarodnih sankcija

975 pregleda0 komentar(a)
Sa lansiranja, Foto: REUTERS TV

U okviru godišnjih vježbi u Ormuskom moreuzu, Iran je po prvi put lansirao krstareću raketu sa podmornice, objavili su lokalni mediji, prenosi AP.

AP navodi da je poluzvanična iranska agencija Fars javila vijest o lansiranju i prikazala zelenu podmornicu koja sa površine vode ispaljuje krstareću raketu narandžaste boje.

U vijesti je navedeno da i druge podmornice koje Iran posjeduje raspolažu tom mogućnošću, ali nije naveden domet rakete.

U trodnevnim vježbama nazvanim "Velajat-97", učestvovale su podmornice, ratni brodovi, helikopteri i izviđački avioni, a juče su tokom vježbi lansirane rakete zemlja-zemlja.

AP navodi da Teheran često pokazuje svoj vojni arsenal, čiji se najveći dio proizvodi u samom Iranu zbog međunarodnih sankcija.

Podsjeća se da je Ormuski moreuz, kao ulaz u Persijski zaliv, ključna ruta za globalne isporuke energenata, pošto tu prolazi oko trećine količina nafte koja se preveze morskim putem, prenosi Tanjug.

Navodi se da su napetosti tu porasle nakon prošlogodišnje odluke SAD da se povuku iz sporazuma koji je Iran potpisao sa svjetskim silama 2015. i sankcija koje je Vašington ponovo uveo Teheranu.