Srbija poslala Španiji zahtjev za ekstradiciju Bojovića

Španski sud je Bojoviću, Milisavljeviću i Petriću odredio pritvor zbog posjedovanja oružja, falsifikovanja dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi

113 pregleda0 komentar(a)
Luka Bojović, Vlada Budala, Foto: MUP Srbije
08.03.2012. 14:32h

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Španiji zahtjev za ekstradiciju Luke Bojovića i dvojice pripadnika bivšeg "zemunskog klana" koji su 9. februara uhapšeni u Valensiji po potjernici srpskog Interpola, izjavio je Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Uz zahtjev za izručenje Bojovića, Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala i Siniše Petrića zvanog Zenica, Španiji je proslijeđena i dokumentacija o krivičnim djelima za koja ih tereti Srbija od oko 2.000 strana, naveo je Homen i izrazio očekivanje da će ona biti dovoljan osnov za pozitivan odgovor Španije.

On je istakao da je u pitanju jedan od najobimnijih predmeta, pošto se oni sumnjiče za više desetina ubistava i drugih teških krivičnih djela, među kojima je i za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Španski sud je Bojoviću, Milisavljeviću i Petriću odredio pritvor zbog posjedovanja oružja, falsifikovanja dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i opiranja hapšenju.

Prema Konvecniji Savjeta Evrope o ekstradiciji pritvor može da traje do godinu dana, a odlučivanje o ispunjenosti uslova za ekstradiciju je dvostepeno.

Bojoviću, koji je već godinu i po dana u bjekstvu, u odsustvu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, dok je Milisavljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" i na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, a za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, takođe, pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva od 15 godina zatvora i ostalo mu je da odsluži još tri godine i deset mjesci pošto je pobjegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne.