Bošnjak: Potrebno je da se više žena bavi politikom

Ona nije zadovoljna izbornim zakonom koji je predvidio da na izbornim listama bude 30 odsto manje zastupljenog pola

64 pregleda0 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
07.03.2012. 15:15h

Veće učešće žena u politici oplemenilo bi to zanimanje i doprinijelo boljem imidžu političara jer su one fleksibilnije i spremnije na kompromise od muškaraca, ocijenila je poslanica Pokreta za promjene (PZP), Branka Bošnjak. Bošnjak smatra da će se i u toj oblasti stanje popravljati kako se bude približavalo Evropskoj uniji, ali napominje da i partije treba više da učine. “Ne daju muškarci lako svoje ‘zaposjednute teritorije, iako bi vam svako od njih rekao da nema ništa protiv, ali to je samo deklarativno, a kad treba konkretno onda vješto izbjegavaju. Pravi muškarci su oni kojima ne smeta uspješna žena, a takvi su rijetki kod nas”, ocijenila je ona.

Kriv je ambijent Komentarišući podatak da se samo deset odsto žena u Crnoj Gori bavi politikom, ona je kazala da je za to kriv ambijent surove patrijarhalne sredine.“Koja nam je dugo nametala stereotipe da o muškim poslovima, a posebno za politiku, koja se smatrala ‘prljavim’ zanimanjem”.

Bošnjak smatra da dio krivice snose i žene, koje se mire sa takvim statusom
Bošnjak smatra da dio krivice snose i žene, koje se mire sa takvim statusom. Ona nije zadovoljna izbornim zakonom koji je predvidio da na izbornim listama bude 30 odsto manje zastupljenog pola, ali kaže da on predstavlja “mali korak naprijed”. Ona je rekla da je tim povodom predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću predata peticija koju je podpisalo 150 profesora i saradnika sa univerziteta u Crnoj Gori. Žene da se uključe, ako žele da im bude bolje Bošnjak je kazala da je raduje mogućnost da na funkciju ministra odbrane može doći žena. Ona je, uoči Međunarodnog dana žena, damama poručila da se moraju uključiti i dati doprinos, ako žele da im bude bolje. “Potrebno je aktivno učešće, ne treba da dozvolimo da čekamo da nam to neko drugi servira na tacni. A sad je šansa izmjenom Izbornog zakona znatno povećana”, zaključila je ona.