Mekejn poziva na vazdušne udare na Siriju

Američki republikanski senator Džon Mekejn pozvao je danas SAD da budu predvodnik međunarodnih napora za početak vazdušnih udara na Siriju.

72 pregleda0 komentar(a)
Senator Džon Mekejn, Foto: Rojters
05.03.2012. 21:25h

Senator Mekejn je u američkom Senatu rekao da je brutalni obračun sirijskog režima sa neistomišljenicima rezultirao ratnim zločinima, kao i da će susjedi Sirije intervenisati vojno, sa ili bez SAD.

On je istakao da SAD imaju moralnu i stratešku dužnost da svrgnu sirijskog predsjednika Bašara el Asada i njegove pristalice.

Mekejn je prošlog mjeseca pozvao na međunarodnu saradnju kako bi se oružjem i drugom vrstom pomoći pomoglo snabdijevanje pobunjenika koji se bore protiv El Asada.

On tada, međutim, nije govorio o eventualnoj direktnoj američkoj vojnoj pomoći.

Prema podacima UN, od početka marta prošle godine, kada je u Siriji počela pobuna protiv predsjednika Bašara el Asada, u toj zemlji je poginulo više od 7.500 ljudi, dok sirijski aktivisti tvrde da je taj broj veći od 8.000.

Valeri Amos u srijedu dolazi u Siriju

Šefica kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja Valeri Amos saopštila je danas da u srijedu dolazi u posjetu Siriji.

"Sirijske vlasti su potvrdile da ove nedjelje mogu da posjetim Siriju. Doći ću u Damask u srijedu, sedmog marta, a otići ću u petak, devetog", navela je Amosova u svom saopštenju.

Ona je dodala da će, kao što je od nje i tražio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, pokušati da sve strane u Siriji ubijedi da omoguće prilaz humanitarnim radnicima, kako bi ranjeni bili evakuisani, i kako bi se dopremila nepohodna pomoć.

Portparolka Amosove, Amanda Pit je rekla da ne zna da li će šefica UN za humanitarna pitanja osim Damaska posjetiti i još neke regione u Siriji.

Šef Arapske lige, Nabil al-Arabi je danas izjavio da će 10. marta Siriju posjetiti i novimenovani izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan.

Međunarodni komitet Crvenog krsta još nema dozvolu da uđe u Homs, nad kojim je prošle nedjelje kontrolu preuzela zvanična sirijska vojska, pošto je više od 20 dana intenzivno bombardovala taj grad.

Sirijske vlasti su kao razlog nevele bezbjednosne uslove, i postojanje bombi i mina u blizini Homsa.

Savjet bezbjednosti UN je u četvrtak jednoglasno zatražio od sirijskih vlasti da humanitranim organizacijama omoguće pristup kako bi pomoć bila pružena svima kojima je to neophodno.