Tačka na haos u taksi prevozu u Budvi

Haotično stanje u oblasti pružanja usluga taksi prevoza na teritoriji opštine Budva izazvano je prekomjernom ekspanzijom preduzetništva u pomenutoj djelatnosti

192 pregleda0 komentar(a)
taksi prevoz Budva, Foto: Vuk Lajović
05.03.2012. 18:14h

Potpuni haos u taksi prevozu, saobraćajni problemi prouzrokovani velikim brojem taksi vozila kojih tokom ljeta ima i više od 600, problemi sa neobučenim taksistima, nelegalni taksi prevoznici - svi oni problemi sa kojima se Budva proteklih nekoliko godina suočavala, mogli bi napokon da budu riješeni.

Sekretarijat za gradsku infrastrukturu sačinio je nacrt odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji budvanske opštine, kojom su predviđene radikalne mjere u načinu funkcionisanja taksi prevoza, nalik onima u evropskim gradovima.

Nakon javne rasprave, koja će trajati do polovine marta, nacrt odluke biće upućen Skupštini opštine na razmatranje.

Taksi stajališta će biti markirana posebnim bojama na saobraćajnom znaku, kako bi se međusobno razlikovala
"Haotično stanje u oblasti pružanja usluga taksi prevoza na teritoriji opštine Budva, naročito u toku turističke sezone, izazvano je prekomjernom ekspanzijom preduzetništva u pomenutoj djelatnosti. Ova pojava direktno narušava imidž grada koji teži da postane turistička top-destinacija, budući da je taksi prevoz jedna od prvih u nizu usluga sa kojima se turisti susreću. Takođe imamo slučaj stvaranja saobraćajnih gužvi, naročito u zoni gradskog jezgra, koje tokom ljetnjih mjeseci poprimaju obrise saobraćajnog kolapsa. Naš motiv za donošenje odluke jeste uvođenje reda", kazao je načelnik Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikola Divanović za "Vijesti".

Sekretarijat izdao 315 licenci za taksi prevoz

Napominjući da je Sekretarijat izdao 315 licenci za taksi prevoz, te da na teritoriji opštine ima ukupno 160 parking mjesta za taksiste, što je optimalno za broj taksista, Divanović je kazao da se novina u novoj odluci odnosi upravo na korišćenje taksi stajališta.

Vozilo mora da bude čisto i uredno, bez fizičkih oštećenja, obojeno u bijelo, da posjeduje ugovor, odnosno polisu za osiguranje putnika od posljedica nesrećnog slučaja
"Do sada je važilo pravilo da svako taksi vozilo može da koristi svako taksi stajalište na kojem trenutno ima slobodnih mjesta. Međutim, od sada će svako taksi vozilo imati tačno određeno stajalište koje može da koristi, kao i pripadajuće parking mjesto u okviru njega. Taksi stajališta će biti markirana posebnim bojama na saobraćajnom znaku, kako bi se međusobno razlikovala", kazao je Divanović.

On je napomenuo da je potpuna novina uvođenje takozvane vinjete.

"Svako taksi vozilo imaće vinjetu u boji koja odgovara boji stajališta na kojem obavlja djelatnost. Taksi stajalište se obilježava odgovarajućom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. Horizontalnom signalizacijom žute boje obilježava se prostor za stajanje taksi vozila, u okviru taksi stajališta upisuje se natpis ’TAXI’ i broj parking mjesta žutom bojom. Na početku stajališta postavlja se vertikalni saobraćajni znak kojim je označen broj i oznaka taksi stajališta u boji vinjete, kao i broj parking mjesta. Za korišćenje taksi stajališta plaća se taksa i naknada, u skladu sa opštinskim propisima o taksama i naknadama", istakao je Divanović.

Jedno parking mjesto za najviše dva taksi vozila

Taksi stajalište i parking mjesto, kako je rekao, biće dodjeljivano u skladu sa planom postavljanja privremenih objekata na teritoriji opštine Budva.

"Jedno parking mjesto mogu da dijele najviše dva taksi vozila u različito vrijeme", kazao je Divanović

On je pojasnio da vozilo može da koristi samo ono taksi stajalište i parking mjesto za koje ima vinjetu.

"Vinjeta je samoljepljiva naljepnica dimenzija osam puta pet centimetara u boji koja odgovara boji taksi stajališta koje je određeno vertikalnom saobraćajnom signalizacijom. Vinjeta se postavlja na zadnji dio vozila, u visini registarskih tablica, sa desne strane. Na vinjeti je upisano Opština Budva, godina za koju važi vinjeta, broj parking mjesta i serijski broj. Vinjetu izdaje Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent, a na osnovu rješenja o dodjeli taksi stajališta izdatog od Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj", pojasnio je Divanović.

Uredno i kulturno

Divanović je kazao da vozilo kojim se obavlja taksi prevoz mora ispunjavati tehničko-eksploatacione i estetske uslove.

"Prije svega, vozilo mora da bude čisto i uredno, bez fizičkih oštećenja, obojeno u bijelo, da posjeduje ugovor, odnosno polisu za osiguranje putnika od posljedica nesrećnog slučaja za svako vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, da posjeduje važeći šestomjesečni tehnički karton, da ima ispravan protivpožarni aparat kome nije istekao rok upotrebe. Vozač taksi vozila je dužan da ima legitimaciju za taksi prevoz koju će nositi na odjeći sa lijeve strane, u visini gornjeg džepa sakoa, i dužan je nositi je za vrijeme službe".

"Taksi vozač je obavezan da za vrijeme prevoza putnika bude urednog izgleda, da je uredno odjeven i da nosi radnu odjeću i oznake koje obezbjeđuje prevoznik. Ne smije biti bez košulje, cipela i dugih pantalona i obavezan je da se za vrijeme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi kulturno i predusretljivo. Zabranjeno je pušenje u taksi vozilu za vrijeme obavljanja taksi prevoza", kazao je Divanović.