Zaposleni u ambasadi preko diplomatskih povlastica švercovali cigarete

Ovim sistemom krijumčarenja nije plaćen porez u vrijednosti od više od dva miliona švajcarskih franaka (1,7 miliona eura)

71 pregleda0 komentar(a)
01.03.2012. 19:19h

Švajcarska i francuska carina razbile su lanac krijumčarenja cigareta između dve zemlje u kojem je, preko 18 diplomatskih misija, više od 50.000 boksova cigareta kupljeno bez poreza, pod uslovima rezervisanim za diplomatski kor.

"Pojedinci koji rade u diplomatiji, ali nemaju diplomatski status u Švajcarskoj, bez osnova su koristili diplomatske povlastice rezervisane za propisno akreditovane diplomate u stranim misijama" u Ženevi, navodi se u saopštenju švajcarske carine.

Uz saradnju carina dvije zemlje najprije su "uhapšena dvojica francuskih državljana u trenutku kada su napuštali Švajcarsku za volanom kamioneta u kojem se nalazilo 1.600 boksova cigareta", piše u saopštenju.

Posle tog hapšenja i istrage, otkriveno je da je uz poreske olakšice namijenjene diplomatama obavljeno više isporuka neocarinjenih cigareta.

Riječ je o 50.000 boksova cigareta koji su većinom dospijevali na francusko crno trižište, ali i na zapad Švajcarske.

Tim sistemom krijumčarenja nije plaćen porez u vrijednosti od više od dva miliona švajcarskih franaka (1,7 miliona eura).

Cigarete su na taj način krijumčarene od 2008. do 2011, preko 18 diplomatskih misija u Ženevi.

Prema Bečkoj konvenciji, članovi diplomatskog kora imaju pravo na kupovinu određenih artikala bez poreza, uključujući cigarete.

Oni paklicu cigareta koja sa porezom košta 7,5 švajcarskih franaka kupuju za 4,5 franaka.