Online dileri: Do kokaina i heroina putem interneta

"Ilegalne apoteke na internetu se ne kontrolišu u dovoljnoj mjeri, iako je čak oko 50 odsto lijekova koji se tim putem mogu naručiti opasno po zdravlje", kaže Karola Lander iz UN

53 pregleda0 komentar(a)
01.03.2012. 11:52h

Savjet za kontrolu droge pri Ujedinjenim nacijama predstavio je godišnji izvještaj za 2011. godinu u kojem upozorava na postojanje ilegalnih online apoteka čija su ciljna grupa sve češće mladi ljudi, kojima se droga nudi putem različitih društvenih mreža.

Osim što društvene mreže koriste za reklamiranje i otvorenu ponudu proizvoda, istraživanje pokazuje da čak jedna četvrtina svakodnevnih spam e-mail poruka sadrži reklame za različite lijekove i apoteke na internetu preko kojih se roba može dobiti znatno jeftinije.

Ilegalne apoteke na internetu se ne kontrolišu u dovoljnoj mjeri, iako je čak oko 50 odsto lijekova koji se tim putem mogu naručiti opasno po zdravlje
Kako ilegalni trgovci kopiraju zvanične simbole i oznake poznatih i renomiranih proizvođača, prosječnom potrošaču je u pravilu teško da utvrdi da li je riječ o originalnom proizvodu ili nije. Naručeni lijekovi (čak i oni koji se obično ne mogu dobiti bez recepta) do kupca dolaze poštom, piše Dojče Vele.

"Ilegalne apoteke na internetu se ne kontrolišu u dovoljnoj mjeri, iako je čak oko 50 odsto lijekova koji se tim putem mogu naručiti opasno po zdravlje", kaže Karola Lander, predstavnica Njemačke u Savjetu za kontrolu droge pri UN, dodajući da često nije riječ originalnim proizvodima već vrlo često o vrlo jeftinim plagijatima.

Prema njenom mišljenju, najveća opasnost po tom pitanju dolazi iz Indije, SAD, Kine i Poljske. U tim zemljama se, prema izvještaju Savjeta, ilegalni lijekovi proizvode u najvećim količinama.

U izvještaju se navodi i da je Avganistan glavna zemlja "proizvođač". U toj zemlji je primjetan porast uzgoja maka, kanabisa, iako se i jedan i drugi nalaze na listi zabranjenih biljaka u Avganistanu.

"Lokalne vlasti su pojačale kontrolu i kažnjavanje, ali u kolikoj mjeri će takva situacija ostati i daljem i nakon povlačenja međunarodnih trupa ISAF-a iz Avganistana, to je sada teško procijeniti“, naglašava Lander.

Što se tiče puteva kojim se koriste krijumčari drogom, prema navodima Saveta UN, oni su i 2011. godine najčešće vodili preko afričkog kontinenta. Južnoamerički kokain uglavnom je do Evrope dolazio preko zemalja zapadne Afrike, dok je heroin svoj put do evropskih potrošača nalazio preko područja istočne Afrike.