Medenica: Ugrožen nam je pravni poredak

Za razliku od Medenice, advokati Nebojša Batrićević i Branislav Lutovac smatraju da je zahtjev moguće ostvariti samo izmjenom Ustava

63 pregleda0 komentar(a)
27.02.2012. 19:35h

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica objavila je na sajtu suda inicijativu potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Dušku Markoviću za izmjenu člana 56. Zakona o Ustavnom sudu, koji mu daje ovlašćenja da usvajajući ustavnu žalbu ukida i presude Vrhovnog suda.

Medenica u inicijativi napominje da je zaključak opšte sjednice Vrhovnog suda od 23. februara 2012. da je problematično što član 56 daje ovlašćenja Ustavnom sudu da usvajajući ustavnu žalbu “može ukinuti čak i odluke Vrhovnog suda u cjelini ili djelimično i predmet vratiti na ponovni postupak”, kada “povrijeđjeno ljudsko pravo ili sloboda zajamčena Ustavom”.

“Član 56 zakona o Ustavnom sudu kosi sa Ustavom i njegovim članom 124, jer je Vrhovni sud najviši sud u Crnoj Gori, pa zato sudije Vrhovnog suda smatraju da Ustavni sud ne može imati ovlašćenja višeg instancionog suda u odnosu na Vrhovni sud. Uspostavom ovakve nadležnosti, kroz zakon i član koji osporavamo, ugrožen je pravni poredak ove zemlje, jer je Ustavni sud izašao iz svoje nadležnosti koje Ustav daje, pa je kroz zakon stekao veća ovlašćenja”, piše, između ostalog, u inicijativi.

Medenica napominje da “nije prirodno da Ustavni sud raspravljajući po ustavnoj žalbi, ocjenjuje činjenice i bavi se dokazima koje su redovni sudovi prikupili i dali razloge o njima u svojim sudskim odlukama”.

“Medenica je pogrešno adresirala inicijativu"

Za razliku od Medenice, advokati Nebojša Batrićević i Branislav Lutovac smatraju da je zahtjev da Ustavni sud ne odlučuje o presudama Vrhovnog suda moguće ostvariti samo izmjenom Ustava.

“Medenica je pogrešno adresirala inicijativu i treba da je podnese Skupštini, za promjenu Ustava, koji je predvidio ustavnu žalbu kao instrument koji građani mogu koristiti radi zaštite svojih elementarnih i osnovnih ljudskih prava“, rekao je Batrićević agenciji MINA.

Članom 149 Ustava predviđeno je da “Ustavni sud odlučuje o ustavnoj žalbi zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava”.

Lutovac je pojasnio da Ustavni sud po izričitoj ustavnoj normi odlučuje o ustavnoj žalbi

Lutovac je pojasnio da Ustavni sud po izričitoj ustavnoj normi odlučuje o ustavnoj žalbi:

“To znači da, ako je presudom Vrhovnog suda povrijeđeno neko temeljno pravo podnosioca ustavne žalbe, Ustavni sud ima pravo da ukine takvu presudu i vrati je na ponovni postupak Vrhovnom sudu”.

Batrićević je kazao da je ustavna žalba jedan od većih iskoraka u demokratskim procesima u Crnoj Gori, koji imaj za cilj što potpuniju, jaču i kvalitetniju zaštitu pojedinačnih prava i sloboda.

“Dok postoji ustavna žalba, mora postojati Ustavni sud koji će po tome da odlučuje”, rekao je on.

Galerija

vIŠI SUD FOTO: Boris Pejović