Više od 12 hiljada raseljenih u Crnoj Gori

Prema Zakonu o strancima, svi raseljeni imaju mogućnost sticanja prava za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Crnoj Gori

0 komentar(a)
27.02.2012. 18:05h

U Crnoj Gori trenutno boravi više od 12 hiljada interno raseljenih osoba, od kojih je više od dvije trećine porijeklom sa Kosova i Metohije, rekao je ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović. On se danas u Podgorici sastao sa sa predsjednicima 12 opština kako bi razgovarali o rješavanju pitanja raseljenih i interno raseljenih koji borave u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz Vlade, Numanović je kazao da trenutno u Crnoj Gori boravi 8,8 hiljada interno raseljenih osoba sa Kosova i 3,4 hiljade iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Riješeno 4,300 zahtjeva Prema Zakonu o strancima, svi raseljeni imaju mogućnost sticanja prava za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Crnoj Gori. „Do sada je za status stranca sa stalnim nastanjenjem apliciralo 7,200 raseljenih i interno raseljenih lica, a riješeno je do sada oko 4,300 zahtijeva. Za privremeni boravak se prijavilo 340 raseljenih i interno raseljenih lica, a riješeno je do sada 90 zahtijeva“, kaže se u saopštenju.

Numanović je podsjetio da je rok za podnošenje zahtjeva za sticanje ovih statusa produžen do kraja godine
Numanović je podsjetio da je rok za podnošenje zahtjeva za sticanje ovih statusa produžen do kraja godine, kao i da je bitno da te osobe do kraja 2012. riješe pravni status u skladu sa zakonom. On je kazao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa UNHCR-om organizovalo informativnu kampanju, kako bi na terenu sve raseljene informisali o procedurama za apliciranje, kao i o pripadajućim pravima.