Sve više žena i mladih poseže za čašicom

Jedan od čestih razloga je i običajni - uz alkohol se slave rađanja, Nove godine, rođendani...

55 pregleda0 komentar(a)
27.02.2012. 09:28h

Problem rasta alkoholizma u svijetu nije zaobišao ni Crnu Goru, a sve češće za čašicom posežu žene i mladi, upozoravaju stručnjaci.

Iako se u Crnoj Gori ne zna koliko ljudi ima problem sa alkoholizmmom, jer ne postoji registar o tom oboljenju, smatra se da je on zastupljen kod devet do 15 odsto muškaraca i oko šest odsto žena.

Specijalista za bolesti zavisnosti dr Marina Roganović kazala je da se alkoholizam najčešće javlja u dobi od 35 do 45 godina, kada je radno i socijalno najpotentniji.

Razlozi uzimanja generalno alkohola leže i u tome što je savremen čovjek sve više otuđen, zabrinut, depresivan, imaju narušene porodične odnose, lošu ekonomsku situaciju...
"Smatra se da broj žena alkoholičara raste brže od ukupnog porasta broja alkoholičara. Kod žena je obično prisutan sekundarni alkoholizam i to zbog zbog postojanja raznih depresivnih, anksioznih stanja, nesigurnosti, nezadovoljstva, usamljenosti, konflikta u porodici, u vreme klimakterijuma, pod stresom, kod razvoda...", kaže Roganović.

Sa tim konstatacijama slaže se i direktor Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje, prof dr Agima Ljaljević, koja kaže da, iako je prekomjerno pijenje oduvijek bilo češće kod muškaraca, alkoholizam žena u posljednje vrijeme postaje sve veći problem.

"Smatra se da broj žena alkoholičara raste brže od ukupnog porasta broja alkoholičara. Alkoholizam muškaraca i alkoholizam žena ima određene specifičnosti, što se odnose najprije na uzroke pijenja. Razlike postoje i u načinu pijenja, starosnoj dobi kad počinje piti muškarac a kad žena i u posljedicama prekomjernog pijenja. Specifičnost alkoholizma muškaraca i žena uzrokovana je brojnim kulturno-istorijskim i društveno-ekonomskim faktorima. Društvena kretanja izazvala su velike promjene u socijalnim odnosima, a znatne su se promjene dogodile i u porodičnim odnosima", kaže Ljaljević.

Mladi uzimaju alkohol i zbog imitiranja drugih

Ona objašnjava da se transformacijom patrijarhalne porodice uloga žene mijenja u smislu stvaranja znatno drugačijeg sistema odnosa ne samo kod porodice nego i u društvu uopšte. Tom svojom ulogom žena istovremeno doživljava određene gratifikacije i priznanja, ali i mnoga opterećenja, što bitno utiče na način života.

Roganović upozorava da raste i alkoholizam među mladima, koji uzimaju alkohol zbog uticaja roditelja alkoholičara, sredine, imitiranja drugih, psihičkih problema i problema pri odrastanju, nesigurnosti, lažnog osjećaja da su odrasli ako piju.

"Razlozi uzimanja generalno alkohola leže i u tome što je savremen čovjek sve više otuđen, zabrinut, depresivan, imaju narušene porodične odnose, lošu ekonomsku situaciju, imaju osećaj bespomoćnosti, slom adaptacionih sposobnosti.... Jedan od čestih razloga je i običajni - uz alkohol se slave rađanja, Nove godine, rođendani...Takođe uz alkohol se sklapaju poslovi...", objašnjava Roganović, i dodaje da je važan faktor i genetska predispozicija.

"Takođe, psihičke bolesti i poremećaji su često udruženi sa pijenjem alkohola. Čovjek koji je depresivan ili anksiozan imaće osećaj da mu je uz alkohol lakše", kaže Roganović.

Opširnije u štampanom izdanju