NVO 4 life poziva nadležne da reaguju zbog đačke narkomanije

Iz ove NVO ponovili su da rješavanje problema narkomanije u Crnoj Gori u direktnoj nadležnosti Vujanovića i Radunović

0 komentar(a)
25.02.2012. 10:36h

NVO 4 Life uputila je ponovni poziv za hitnim organizovanjem sastanka Savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i ministru zdravlja Miodragu Radunoviću .

Iz te organizacije podsjetili su da je prvi poziv upućen 8. februara, ali Vujanović i Radunović nisu reagovali na njega i apelovali da hitno reaguju jer će u suprotnom, nastavak ignorisanja ovog problema dovesti do toga „da nam nacija bude kriminalna, bolesna i degenerisana“ .

Iz ove NVO ponovili su da rješavanje problema narkomanije u Crnoj Gori u direktnoj nadležnosti Vujanovića i Radunović, zbog čega i traže od njih hitno zakazivanje sastanka i pronalaženje rješenja za trenutnu situaciju koja je po njihovom mišljenju katastrofalna, sa tendencijom pogoršanja.

Oni predlažu da se u rad Državnog Savjeta uključe i predstavnika civilnog sektora , razmotrr prijedloge za saradnju i efikasniju borbu protiv narkomanije koje je NVO 4 Life uputila Nacionalnoj Kancelariji za droge, razmotre njihove prijedloge kriterijuma pri izboru predstavnika civilnog sektora u rad Savjeta, ali i da se preispita rad Nacionalne kancelarije za droge.

Srednjoškolci prodaju drogu

Mijović je ocjenio da Nacionalna kancelariju za droge, koja je osnovana u cilju sistematskog praćenja pojava, razmatranja pitanja, obavljanja poslova u vezi primjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i sprovođenje Nacionalne strategije Vlade RCG, ne vrši funkciju zbog koje je osnovana.

"Razlozi upućivanja drugog poziva višestruki su, a pored nereagovanja nadležnih na prvi poziv najvažniji je taj što su su sve učestaliji slučajevi primjera teških posledica koje su pretrpjeli najmlađi, a koje su nastale usled zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, poslednji podaci iz Uprave policije prema čijim procjenama 1000 maloljetnih učenika podgoričkih škola koristi droge, kao i izjava rukovodioca ekspoziture za krvne i seksualne delikte i maloljetničku delikvenciju Ekana Jasavića koji je “Vijestima“ kazao da među djecom trećeg i četvrtog razreda razreda srednjih škola ima djece koja se drogiraju godinama, još od osnovne škole", navodi se u saopštenju koje potpisuje Saša Mijović izvršni direktor NVO 4 Life.

"Ovi podaci u potpunosti korespondiraju sa našim podacima kojima u kontinuitetu obavještavamo javnost i na taj način ukazujemo na katastrofalnu situaciju kada je u pitanju problem narkomanije u Crnoj Gori", kazao je Mijović.

Mijović je ponovio da slučajevi koji su se desili u protekla tri mjeseca trebaju biti opomena porodici, vaspitno-obrazovnim ustanovama i društvu , jer postoje problemi pred kojima se ne smiju zatvarati oči i odlagati njihovo rješavanje i upozorio da to nijesu izolovani slučajevi, već samo oni sa kojima je javnost upoznata.

Budvanka T.M. (22) za koju se sumnja da je uzela preveliku dozu narkotika u januaru je pronađena mrtva u toaletu benzinske pumpe.
"U oktobru je desetogodišnji dječak iz Danilovgrada otrovan tabletama ili drogom i umalo je izgubio život. Njemu je drogu navodno dala vršnjakinja. U decembru je devetnaestogodišnji Cetinjanin završio u bolnici zbog predoziranosti drogom. Budvanka T.M. (22) za koju se sumnja da je uzela preveliku dozu narkotika u januaru je pronađena mrtva u toaletu benzinske pumpe, a krajem tog mjeseca dr Danilo Jokić saopštio je da je liječio od droge 14-godišnjeg dječaka. Početkom februara ljekari odjeljenja intezivne njege u podgoričkoj Dječjoj bolnici borili su se za život petogodišnje M.M. iz Nikšića, za koju se sumnjalo da se otrovala alkoholom i tabletama – antidepresivima", navodi Mijović.
NVO 4 Life je u jednom od trideset prijedloga Nacionalnoj kancelariji za droge, ukazala da preventivnim programima treba obuhvatiti djecu od najranijeg uzrasta.
On je podsjetio da njihova organizacija već duže vrijeme upozorava na spuštanje granice prvog uzimanja psihoaktivnih supstanci, i na sve veći broj maloljetnika koji ispoljavaju rizična ponašanja, kao i da su skretali pažnju javnosti na sve veći broj djece koja potiču iz porodica gdje su jedan ili oba roditelja zavisnici, a koja su od istih zanemarena, zapostavljena i nerijetko zloupotrebljavana. Njihovim tvrdnjama, navodi Mijović, ide u prilog izjava Jasavića.

"Jedna od mjera koje država treba i mora preduzeti jeste korekcija preventivnih programa namijenjenih ne samo djeci, već i njihovim roditeljima. NVO 4 Life je u jednom od trideset prijedloga Nacionalnoj kancelariji za droge, ukazala da preventivnim programima treba obuhvatiti djecu od najranijeg uzrasta, tj.da prilagođeni preventivni programi moraju obuhvatiti cijeli vaspitno-obrazovni sistem, što sad nije slučaj", kazao je Mijović