Porasla vrijednost Fejsbuka na 103 milijarde

Cijena dionice Fejsbuka je u februaru skočila i do 44 dolara u privatnom trgovanju, što je vrijednost kompanije podiglo na 103 milijarde. Insajderi i bogati ulagači koriste privatna tržišta kako bi kupovali i prodavali dionice

0 komentar(a)
24.02.2012. 18:26h

Dionicama Fejsbuka se već trguje kao da je na berzi, jer insajderi i bogati ulagači koriste privatna tržišta kako bi kupovali i prodavali dionice ove društvene mreže prije inicijalne ponude.

Baza dioničara već je prešla 1.000 što je, u poređenju sa 50 ili 100 ulagača koliko većina kompanija ima prije nego se pojave na berzi, neka vrsta rekorda javlja "Bloomberg".

U februaru je zbog privatnih kupovina procjena vrijednosti Fejsbuka porasla iznad 100 milijardi dolara, što bi moglo da umanji početnu zaradu za ulagače na inicijalnoj javnoj ponudi.

„Fejsbuk je blu-čip dionica, a još nije ni na berzi”, rekao je Kevin Landis, portfolio menadžer "Firsthand Technology Value Fonda" iz Kalifornije. Cijena dionice Fejsbuka je u februaru skočila i do 44 dolara u privatnom trgovanju, što je vrijednost kompanije podiglo na 103 milijarde, u poređenju s cijenom između 30 i 31 dolara kada ih je Landis kupio u listopadu. Rekao je da namjerava da poveća svoj udio u kompaniji.

Iako bi potražnja za najvećom internet javnom ponudom mogla još da poraste kada Fejsbuk izađe na berzu, zaposlenici i neki ulagači su se kroz privatnu trgovinu kanalima kao što su "SecondMarket" i "SharesPost" već mogli obogatiti.