ništa nije slučajno

Hoćemo Državu

Reklo bi se da je ekipi svejedno kakav državni okvir opslužuje. Uz svaki su „vezivali svoju sudbinu“. Okviri su prolazili, oni ostajali

53 pregleda0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
24.02.2012. 09:36h

Sustavno se radi na ovjekovječenju nove velike priče. Najavljeno sa najvišeg mjesta 'đe se tiće ideje - spremaju se novci, kadrovi, institucionalni okviri - država odrađuje svoj dio posla. Ukratko, u začetku je rad na novim duhovnim osnovama. Vođa partije je dao uputstvo i smjernice budućim akademicima, provjerenim Skojevcima. Imamo okvir – rekao je – a sad na poslove i radne zadatke. Proširuje se i dopisuje Akademija znanosti u tom smislu i pozivu. Mobilizacija, humanitarci – tako se zovu ti kadrovi - na gotovs. Neosjetno se premješta težište borbe sa materije na duh. Građanima se smiješi nov, konzistentan i jeftin duhovni servis na novoj neoliberalnoj osnovi. Umjesto ekonomske osnove i pravne konstitucije što je drugo ime za Državu, sljeduju nam utješne i uspavljujuće priče političkih alhemičara.

Stari dobri, srebrnasti ali žustri i jurišni, Skojevci, kojima je odvajkada partija majka a država maćeha - trče počasni krug. Maratonci zanago: počeli su moralno-političku karijeru i službu Partiji kao „sužnji koje mori glad“ – jednaki im trbusi luča humanosti i najviša „poetska pravda“. Evo ih 'đe neugasli, vatreni dapače, koncentrični (k partiji), najedeni ali i dalje potrebiti, grade skelu za nove duhovne uspone radničke klase, izvinite - narodne mase. Ideologija ravnopravnih drobova, pokazala se neidentična u svojoj jednostavnosti – nije izdržala ispit vječnosti. Stoga smo prelomili za civilnu Državu. Partija je dio - država sve - k zakonu pa kome opanci kome obojci.

Jednoumlje must go on

Ipak, priča o identitetu ademovica pristojna je epizoda u istoriji jednoumlja. Valjalo je samo nastaviti dalje na toj duhovnoj osnovi. Ko će ako ne Partija, smjelo je - neznatno našminkana – preduzela obnoviteljsku misiju. Sve je prolazno osim jednoumlja - ono je zaloga vječnosti. Naivni se nadali posvećenosti civilnoj Državi, demokratiji i djelujućem Zakonu.

U Titoizmu je pravna država imala drugorazrednu ulogu. Stoga je članovima partije bilo je dozvoljeno i nekažnjivo da po malo kraduckaju. Prosto, nije imao ko da ih goni. Osim partije... a ta se bavila revolucijom. Ko je bio malo do umjereno vidovit, a bilo ih je ili „posebnoga kova“ (J.V.Staljin) sebe je već pripremao i vidio u neoliberalizmu. Morao se zanago prvo obećati partiji, biti njen vjerenik i vjernik, bogme i vojnik - podvrgnuti se disciplini - tadijer odlučno i javno djelovati protiv kapitala, trule građanske (buržoaske) države i njenih krutih organa, glupih „Sudija koji se drže Zakona kao p'jan plota“(J.B.Tito)... prevaziđene tradicije i običaja, nevidljive božje pravde. Potlje, sa takvom duhovnom osnovom taj je prolazio kroz ideološke (i državne) okvire - kao brzi voz – izem ti revoluciju pri tranziciji. Za takove je nitkove tranzicija stvar kontinuiteta. A mi mislili da smo prelomili za Državu i doživjeli demokratski preokret. Da nam Koze ne čuvaju kupus.

Pametni Broz: „Priznajem samo sud svoje partije“.

Pouzdano, stišava se afera oko Telekoma. Ako je uopće i bilo – napuhavalo se po antirežimskim medijima. Jasno, stvar je u nadležnosti partije. Partija će zauzeti (već ga je zauzela) stav i odrediti se spram informacija koje kolaju – navodno iz Amerike - i onih koji spekuliraju u želji da profitiraju. Uostalom stvar je ekskluzivna: malo miliona u malo ruka. „ Možete vidjeti kako im se razrogače oči na mogućnost dobijanja provizije ako se u procjeni vrijednosti imovine velikih javnih i ključnih preduzeća skine koja... stotina miliona dolara“ (J. Stiglitz „Četiri koraka do prokletstva“ – privatizacija je prvi korak objašnjava striko Joseph). Državni tužilac „sirak tužni bez iđe ikoga“ – na sreću nije glup i partija je čvrsto uz njega. Korupcija Telekom je već u predjelima zaborava – odmijeniće ju druge afere, razni Momiri i Milomili. Javiće se tek poneki od frustriranih gubitnika koji ne priznaju državu, simbole i Bog te veselio. Tako to biva kad se vlada na duhovnim, psihološkim i psihopolitičkim osnovama. Kad se podmukli i pogibeljni antidržavni postupci svedu na nivo čaršijske zabave i razonode. Justifikacija eh... poštenja mi, bilo bi dosadno.

Bila mi je ali više nije

Uostalom čemu se nadati poslije tri diktature: dvije monarhističke, od kojih jedna feudalna i najpotonje - proletarijata. Gdje se mogao Državni tužilac školovati? Pripravni diktaturi dali smo se bili i nečesovome proletarijatu. I taj je negđe ispario. Ostala je jedino partija koja ga je branila i vodila u srećnu budućnost. Zaćutimo - dobro smo prošli: imamo čvrsto i postojano političko vođstvo - nekad mlado i lijepo ali i dalje pošteno - nepokolebljivo nas vodi kroz četvrtu evo državu. (SFRJ, SRJ, Serbia&MNE, MNE). I vele da neće više.

Za drugu su govorili „treća sreća“ – za četvrtu, potonja i vječna. Reklo bi se da je ekipi svejedno kakav državni okvir opslužuje. Uz svaki su „vezivali svoju sudbinu“. Okviri su prolazili, oni ostajali - sve tvrđi, imućniji i državotvorniji. I u svima su imali sve što im život pruža a Zakon zabranjuje. Partija ih održala - njojzi hvala!

Slobodijada.blogspot.com