Netanjahu: Jerusalim će uvijek biti vječna i nepodijeljena prijestonica Izraela, veličanstven dan

"Istina je da je Jerusalim bio i biće prijestonica jevrejskog naroda, prijestonica jevrejske države", rekao je Netanjahu

89 pregleda1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
14.05.2018. 15:57h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će Jerusalim uvijek biti "vječna i nepodijeljena" prijestonica Izraela.

Netanjahu je na ceremoniji otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu ocijenio da se radi o "veličanstvenom danu".

Premijer Izraela je zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trampu zato što je imao hrabrosti da ispuni glavno obećanje, dodajući da veze Izraela i SAD nikada nisu bile jače.

Prema njegovim riječima, mir na Bliskom istoku mora da se zasniva na "istini" koju su priznale SAD.

"Istina je da je Jerusalim bio i biće prijestonica jevrejskog naroda, prijestonica jevrejske države", rekao je Netanjahu.

Palestinci su se okupili na protestima na više punktova kod granice, nekoliko sati uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, poslije čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Savjetnik predsjednika SAD za Bliski istok Džared Kušner rekao je da su Palestinci koji demonstriraju na granici pojasa Gaze "dio problema a ne dio rješenja".

Kušner, koji je i zet predsjednika Donalda Trampa, izrazio je nadu u mir na Bliskom istoku tokom ceremonije otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu.

"Kao što smo vidjeli tokom prošlomjesečnih protesta, a čak i danas, oni koji izazivaju nasilje dio su problema a ne dio rješenja", rekao je Kušner.

Prema njegovim riječima, "put ka miru je počeo kada je snažna Amerika priznala istinu".

Izraelska vojska danas je izvršila pet napada na Gazu nakon što su demonstranti razmijenili vatru s vojnicima.

Napadi su izvršeni na vojne kampove ekstremističnog Hamasa, koji drži vlast u Gazi i predvodi proteste uz granicu s Izraelom. Vojni zvaničnici naveli su da je vojska razmijenila vatru s demonstrantima u tri odvojena incidenta.

Više od 40 Palestinaca je danas poginulo tokom protesta na granici pojasa Gaze i Izraela, a više od 1.300 ranjeno.

Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim vječnom prijestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom dijelu, gdje se nalaze sveta mjesta muslimana, Jevreja i hrišćana, žele da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.