Čabarkapa: Izgradnja autoputa trajno otvara sjever

On smatra da bi izgradnja autoputa izuzetno smanjila troškove održavanja te saobraćajnice koja povezuje sjever sa ostalim dijelom Crne Gore

133 pregleda0 komentar(a)
Milenko Čabarkapa, Foto: Beća Čoković
22.02.2012. 15:36h

"Za trajno otvaranje sjevera Crne Gore u zimskom periodu jedini uslov je izgradnja autoputa iz razloga što ima takvu širinu poprečnog profila koja uključuje zaustavnu traku i dvije saobraćajne trake u jednom smjeru razdijelnu traku izmedju kolovoznih traka i istu širinu profila za suprotni smjer", smatra sudski vještak i ekspert za planiranje saobraćaja Milenko Čabarkapa.

On je ocijenio za „Vijesti“ da u takvoj širini putnog profila autoputa nijedan usov ne može učiniti da cio profil bude zauzet snijegom.

"Osim toga područni nagibi autoputa koji se projektuju do vrijednosti 4 odsto obezbjeđuju da u zimskom periodu ide nesmetan saobraćaj vozila iako kolovoz ne bude očišćen od snijega.

Ovo su razlozi zbog kojih pod hitno treba pristupiti izgradnji autoputa i omogućiti da sjever države ne bude odsiječen kao ove godine više od 20 dana od ostalog dijela države", ocijenio je Čabarkapa .

On smatra da bi izgradnja autoputa izuzetno smanjila troškove održavanja te saobraćajnice koja povezuje sjever sa ostalim dijelom Crne Gore.

"Naročito bi ti troškovi bili značajno manji u narednom periodu jer ne bi bilo direktnih troškova na održavanju i ne bi postojali indirektni troškovi zbog blokade privrede sjevera i stanovništva da živi normalni život sa ostatkom države u kojoj su konsentricane sve ostale aktivnosti", zaključio je Čabarkapa