Na kafićima u Kotoru i dalje katanci

Oko 30-ak ugostitelja iz kotorskog Starog grada traži da im se omogući emitovanje muzike radnim danima do ponoći, a vikedom do jedan sat

226 pregleda0 komentar(a)
Kotor lokali, Foto: Skala radio
17.02.2012. 19:13h

Kotorski ugostitelji nastavili su štrajk upozorenja, pa su kafići u Starom gradu i danas bili zatvoreni.

Dio ugostitelja, na čelu sa predsjednikom NVO “Unija privatnih poslodavaca” u okviru koje djeluju, Rajko Milunović bio je u Podgorici kod ministra turizma i održivog razvoja Predraga Sekulića.

Milunović je kazao da su ministru Sekuliću iznijeli svoje probleme, te da su naišli na njegovo puno razumijevanje.

"Obećao je da će u najkraćem roku u zajedničkom dijalogu na relaciji Opštine, ugostitelja i tog ministarstva naći najpovoljnije rješenje, kako bi prekinuli štrajk", kazao je Milunović.

On je dodao da lokale neće otvarati dok im Opština ne stvori normalne uslove za rad.

Oko 30-ak ugostitelja iz kotorskog Starog grada traži da im se omogući emitovanje muzike radnim danima do ponoći, a vikedom do jedan sat, žale se na represivan i rigidan odnos Komunalne policije i ukazuju na potrebu izmjena Urbanističkog plana Starog grada.

“Zakup nam je povećan 2009. za 50 odsto, u jeku svjetske ekonomske krize i to istog dana kada su u Podgorici za taj isti iznos zakupi smanjeni”, kazao je Milunović
“Zbog raznih interpretacija koje se mogu čuti ovih dana, ponavljam da štrajkujemo isključivo jer ne želimo da Kotor propadne, a počeo je da propada upravo zbog razloga koje smo naveli u peticiji upućenoj Opštini. Zlonamjerni ljudi, pogotovo neki mediji, iz konteksta izvlače netačne navode i predstavljaju javnosti kao da mi tražimo buku u gradu, da nećemo da plaćamo kirije, što je apsolutno netačno”, kazao je Milunović i dodao da ugostitelji poručuju načelniku Komunalne policije Zoranu Vučinoviću da je svojim radom i odnosom prema njima ugostitelje ujedinio stoprocentno.

“Želim i da kažem da je tačan podatak da ugostitelji duguju 96 hiljada eura zaključno sa februarom, ali isto tako je tačno da mi Opštini na godišnjem nivou plaćamo ukupno 1,5 miliona eura po osnovu zakupa prostora i terasa. Tako da je ovaj dug jedan minoran dio u odnosu na novac koji Opština ubira od nas. Čuli smo u medijima podatak iz Komunalne policije da navodno neki ugostitelj iz Starog grada duguje 150 hiljada eura, pa pozivamo da se kaže imenom i prezimenom ko je taj ugostitelj, a mi ćemo nadležnima pomoći da se istjera iz lokala, jer je to zaista previše”, kazao je Milunović.

On je dodao da nije tačno da im cijene zakupa nijesu povećavane od 2008. godine.

“Zakup nam je povećan 2009. za 50 odsto, u jeku svjetske ekonomske krize i to istog dana kada su u Podgorici za taj isti iznos zakupi smanjeni. A što se tiče izjave potpredsjednika Opštine da ne razumije zašto štrajkujemo, to je sramota da ne zna. A mi mu kažemo da ovo radimo da ne bismo grad doveli do stanja u kojem je doveden zimski bazen “Nikša Bućin”, gdje je i on jedno vrijeme bio direktor”, kazao je Milunović.

Komunalna policija je uklonila žute trake kojima su ugostitelji bili opasali terase, jer je, kako je rečeno, postavljanje traka i bilo kakvih natpisa, pa čak i opreza poput “PTT kabl”, nezakonito, posebno na prostoru na kome je samo predviđen mobilijar ugostiteljskih objekata.