Vlasnik restorana "Pod pločom" se izvinio Samardžiću

Osnovni sud u Podgorici ga je obavezao da zbog diskriminacije uplati donaciju od 700 eura Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore.

893 pregleda0 komentar(a)
andrija samardzic, Foto: Arhiva "Vijesti"
17.02.2012. 14:12h

Osnovni sud u Podgorici obavezao je vlasnika restorana “Pod pločom” Radoša Pavićevića, da zbog diskriminacije Kotoranina Andrije Samardžića uplati donaciju od 700 eura Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore.

Tako je poravnanjem okončan sudski spor pokrenut zbog incidenta iz novembra 2010. godine, kada je vlasnik restorana "Pod pločom" zabranio Samardžiću da bude u restoranu, jer je bio u pratnji psa vodiča.

“Tuženi je Andriji Samardžiću uputio iskreno izvinjenje zbog svega što se desilo u njegovom restoranu, i istakao da su tužilac i ostali korisnici pasa vodiča dobro došli kao gosti u lokal Pod pločom”, saopšteno je iz Centra za antidiskriminaciju "Ekvista".

Osnovni sud je, nakon toga, obavezao tuženog Radoša Pavićevića da kao vid naknade za pretrpljenu nematerijalnu štetu Andrije Samardžića, uplati donaciju od 700 eura Udruženju, i to u roku od 15 dana.

“Tuženi je Andriji Samardžiću uputio iskreno izvinjenje zbog svega što se desilo u njegovom restoranu"

U prvom sudskom sporu zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, Samardžić i njegova advokatica Daliborka Knežević su tužili vlasnika restorana Radoša Pavićevića zbog diskriminacije i tražili naknadu za nematerijalnu štetu od 7.000 eura.

"S obzirom da motiv Centra za antidiskriminaciju “Ekvista”, kao ni advokatice Daliborke Knežević nije bio novčana naknada, od tuženog Pavićevića nijesu traženi troškovi nastali u toku vođenja spora. Podržavamo rješavanje slučaja na navedeni način, međutim, to nikako ne znači da se ubuduće onima koji krše Zakon o zabrani diskriminacije treba pružati mogućnost da prođu bez težih sankcija", saopšteno je iz Centra.

Samardžiću ovo nije prva neprijatnost od kada koristi psa vodiča, jer je 2010. godine doživio i u restoranu “Carine”

Iz Centra su podsjetili da je tužba podnesena 09. decembra 2010. godine, te da su u međuvremenu pokušali sa mirnim rješavanjem spora, što nije rezultiralo uspjehom, jer se vlasnik restorana "Pod pločom" nije odazvao pozivu za medijaciju.

Samardžiću ovo nije prva neprijatnost od kada koristi psa vodiča, jer je 2010. godine doživio i u restoranu “Carine”, ali je taj incident završen izvinjenjem vlasnika Čeda Popovića, nakon čega se odustalo od pokretanja postupka.

U negativnim iskustvima "led je probila" Marijana Mugoša u decembru 2008. godine, kada joj je gradonačelnik Podgorica Miomir Mugoša, zabranio da uđe u zgradu Glavnog grada, na svoje radno mjesto u pratnji psa vodiča.

Slučaj je dobio sudski epilog, i to u korist slabovide službenice, ali presuda još nije izvršena.