OŠ Maršal Tito slavi pola vijeka postojanja

Škola je počela sa radom 1968, pod imenom Druga osnovna škola a od 1972. nosi naziv JU OŠ „Maršal Tito“. U okviru škole rade tri područna odjeljenja, PO Pistula, PO Zoganje i PO Darza u kojima se nastava izvodi takođe na oba jezika

422 pregleda0 komentar(a)
OŠ Maršal Tito Ulcinj, Foto: Visitulcinj.org
13.05.2018. 15:22h

U OŠ Maršal Tito u Ulcinju, u utorak u podne, biće organizovana svečanost povodom obilježavanja pedeset godina postojanja škole. Direktor Arben Lunji kazao je da je ova godina posebna, prije svega zbog pola vijeka postojanja a onda i zbog osvojenog prvog mjesta na Novosadskom sajmu obrazovanja.

"Neka ovaj ali i svi drugi uspjesi budu snažan podsticaj da i u budućem periodu ostvarujemo rezultate koji će biti primjer posvećenosti profesiji i pružanju odgovarajućih znanja učenicima, koji će već sjutra biti aktivni učesnici i pokretači prosperiteta našeg društva, grada i države", kazao je Lunji Vijestima.

Škola je počela sa radom 1968, pod imenom Druga osnovna škola a od 1972. nosi naziv JU OŠ „Maršal Tito“. U okviru škole rade tri područna odjeljenja, PO Pistula, PO Zoganje i PO Darza u kojima se nastava izvodi takođe na oba jezika.

OŠ Maršal Tito najveća je škola u Crnoj Gori u kojoj se nastava izvodi istovremeno na crnogorskom-srpskom, bosanskom i hrvatskom i na albanskom jeziku i od osnivanja funkcioniše kao dvojezična škola. Lunji je podsjetio da od osnivanja, škola bilježi konstantan rast broja učenika, kojih danas ima skoro 1200. Naveo je da je ustanova prepoznatljiva po njegovanju multikulturalnosti i interkulturalnosti u državi i van nje.

"Dala je ogroman doprinos obrazovanju destine hiljada učenika, tačnije njih 53441, i iznjedrila veliki broj istaknutih intelektualaca iz različitih sfera života, Dr nauka, diplomata, ljekara, umjetnika, prosvjetnih radnika i biznismena koji rade u zemlji i inostranstvu. Dala je doprinos obrazovanju izbjeglih i raseljenih lica iz svih djelova bivše SFRJ tokom ratnih 90-ih godina, kao i tokom rata na Kosovu 1999 godine", podsjetio je Lunji. Dodao je da škola daje groman doprinos obrazovanju RE populacije i da poslednjih godina postiže izvanredne rezultate kada je u pitanju inkluzivna nastava.

OŠ Maršal Tito ove godine je prvi put konkurisala za prestižnu nagradu „OKTOIH“ i bila je rangirana među pet najboljih škola u Crnoj Gori.