Ekskluzivni restoran "Fab livea" u Krtolima ometa smrad mušlji?

“Fab Live” nema ništa protiv uzgajivača školjki, ali želimo uložiti napore i nadamo se da će nam nadležni pomoći u tome, kažu iz te firme

258 pregleda0 komentar(a)
15.02.2012. 02:28h

Podgorička kompanija „Fab Live“, koja je u ljeto 2010. na lokaciji stara Račica u Krtolima otvorila ekskluzivni restoran i kupalište, a planira da tu gradi i luksuzni hotel, ušla je u sukob sa dijelom uzgajivača školjki čije se plantaže nalaze u blizini akvatorijuma, ispred kupališta „Fab Livea“.

Naime, podgorička firma se već nekoliko mjeseci žali na adrese nekoliko državnih organa, tražeći od njih da preduzmu akciju i izmjeste jedan broj plantaža za uzgoj mušalja iz neposrednog okruženja lokaliteta stara Račica.

Na istom ovom području planiran je hotelski kompleks, za koji je već u pripremi projektna dokumentacija.
“Uzgajivači školjki se na pomenutom području u nedozvoljenim granicama bave ovom djelatnošću i konstantno šire, prostirući se do našeg plažnog kompleksa Solila koji se sastoji od 200 kvadrata plaže, 140 kvadrata privezišta i restorana koji čini predivan turistički kompleks kojeg je, za dvije godine rada, sa oduševljenjem posjetio veliki broj domaćih i stranih gostiju. Na istom ovom području planiran je hotelski kompleks, za koji je već u pripremi projektna dokumentacija. Takvim sadržajima, koji su u bitnoj mjeri poboljšali turističku ponudu i sliku ovog kraja, u velikoj mjeri štete školjke koje, osim izgleda, u nedozvoljenoj blizini prostora za kupače, šire i neprijatne mirise, te štetno utiču na kompletnu životnu sredinu, objasnila je “Vijestima” ovlašćeni zastupnik “Fab Livea” Nela Anđušić.

Ona je dodala da se zbog toga podgorička kompanija obraćala nadležnim institucijama, “radi preduzimanja neophodnih mjera kako bi našli riješenje za pomenuti problem i kako bi zajednički doprinijeli izgledu i sadržaju ovog kraja sa planiranim i postojećim projektima, uklanjajući na vrijeme negativne faktore.”

"Fab live"-u ne smetaju uzgajivači

“Fab Live” nema ništa protiv uzgajivača školjki, ali želimo uložiti napore i nadamo se da će nam nadležni pomoći u tome, da se izmjeste na neku drugu lokaciju ili ispred stambenih objekata samih uzgajivača, kako ne bi štetili pomenutim projektima i turističkoj ponudi ovog regiona, radi opšteg interesa”, istakla je Anđušić.

Solila i dio Krtoljskog zaliva su postornim planom područja posebne namjene “Morskog dobra“ predviđeni upravo za marikulturu.
Sa druge strane, u Udruženju marikulturista Crne Gore “Marefarm” iz Tivta, koje okuplja većinu uzgajivača školjki kod nas, naglašavaju da je uzgoj školjki na plantažama upravo jedan od najekološkijih mogućih načina proizvodnje zdrave hrane, jer školjke ne zagađuju, već, naprotiv, svojim načinom života i hranjenja, filtriraju more. Kao “totalnu nebulozu”, marikulturisti odbacuju tvrdnju “Fab Livea” da se sa plantaža školjski šire neprijatni mirisi, jer je to nemoguće zato što se, kažu, školjke nalaze pod vodomi čitavo vrijeme uzgoja, rastu na konopima i restama u moru, bez kontakta sa atmosferom.

“Solila i dio Krtoljskog zaliva su postornim planom područja posebne namjene “Morskog dobra“ predviđeni upravo za marikulturu. Opština Tivat marikulturu vidi kao jedan od strateških pravaca svog razvoja, što je potvrđeno i dokumentom Strateški plan razvoja Opštine Tivat iz 2004, a Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi definisana je strategija razvoja ribarstva Crne Gore, u kojoj je marikultura definisana kao jedan od strateških pravaca razvoja i za to je dobijena i podrška Evropske agencije za rekonstrukciju“, istakao je predsjednik „Marefarma“ Duško Vlahović.

On je dodao da sporna plantaža, dimenzija 100 sa 180 metara, u blizini Solila, ima sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih organa, počev od pozitivnog mišljenja Instituta za biologiju mora o njenoj pogodnosti za uzgoj školjki, preko mišljenja Lučke kapetanije Kotor da nema smetnji za njeno postavljanje i planirano širenje u drugoj fazi, do rješenja Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede da pomenuta lokacija zadovoljava sve propisane uslove za uzgajalište školjki.

Opširinije u štampanom izdanju

Galerija

plaža solila FOTO: Siniša Luković
plaža solila FOTO: Siniša Luković
plaža solila FOTO: Siniša Luković