Novicki najbolji igrač Evrope za 2011. godinu

Njemački reprezentativac Dirk Novicki proglašen je danas za najboljeg evropskog košarkaša u 2011. godini, dok je Duško Savanović bio osmi u izboru stručnjaka koji je organizovala FIBA

0 komentar(a)
Dirk Novicki, Foto: REUTERS
14.02.2012. 16:59h

Njemački reprezentativac Dirk Novicki proglašen je danas za najboljeg evropskog košarkaša u 2011. godini, dok je Duško Savanović bio osmi u izboru stručnjaka koji je organizovala FIBA Evropa.

Kapiten Španije Huan Karlos Navaro je drugi, a bivši igrač Partizana, makedonski reprezentativac Lester Bo Mekejleb, treći.

Novickom je ovo drugi put da dobija ovu nagradu, a prvu je osvojio 2005. godine. Njemac je prošle godine osvojio titulu prvaka NBA lige sa svojim Dalasom, a proglašen je i najkorisnijim igračem (MVP) finalne serije.

U finalnoj seriji NBA biležio je u prosjeku 27,7 poena, 8,2 skoka i 2,5 asistencija po meču. Poslije završetka sezone u SAD, zaigrao je za njemačku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, gdje je imao prosjek od 19,5 poena i 6,6 skokova.

Novicki je tada postao i drugi najbolji strijelac evropskih prvenstava.

"Dirk ne samo da je fantastičan sportista i košarkaš svetske klase, on je iznad svega sjajna osoba. Iskren, vrijedan, odan i skroman. On je, za mene, neko na koga mladi košarkaši, ali i drugi, treba da se ugledaju", rekao je predsjednik FIBA Evropa Olafur Rafnson.

Izbor navijača bio je nešto drugačiji, pa je tako najviše glasova dobio Mekejleb, dok je Savanović bio drugi.