Skulptura poklon Cetinju

Krajem prošle godine objavio je knjigu “Misterijum Luče mikrokozma”, a radi na pripremi izložbe koja će, povodom 200-godišnjice od Njegoševog rođenja biti otvorena na Cetinju

62 pregleda0 komentar(a)
08.02.2012. 21:44h

Poznati slikar Dimitrije Popović je sve zapaženiji i u književnim krugovima. Poslije knjige “Priče iz Arkadije” i romana “Raspeće strasti”, prošle godine je objavio knjigu “Smrt Danila Kiša”, koja je naišla na veliko interesovanje kod čitalačke publike u Hravtskoj (gdje je proglašena za književni događaj!) i Crnoj Gori, ali i drugim zemljama regiona.

Za kratko vrijeme rasprodato je prvo izdanje te knjige, a u pripreme je drugo izdanje. Popović je nedavno primljen i u Društvo hrvatskih pisaca.

Krajem prošle godine objavio je knjigu “Misterijum Luče mikrokozma”, a uveliko radi na pripremi izložbe sa istim naslovom koja će naredne godine, povodom 200-godišnjice od Njegoševog rođenja biti otvorena na Cetinju.

Postali ste član Društva hrvatskih književnika. Šta to za Vas znači?

"Učlanjenje u Hrvatsko društvo pisaca znači veliko priznanje za moj literarni rad. Stručna komisija koja odlučuje o prijemu novih članova uzela je u obzir osim beletrističkog i moj esejistički rad iz područja likovnih umjetnosti.

Čini mi veliku čast da sam pod istim krovom institucije koja okuplja eminentne savremene stvaraoce, pjesnike, pisce, književne teoretičare i književne kritičare koji djeluju u Hrvatskoj. Na određeni način ovo je bio i logičan slijed jer su se moji literarni radovi objavljivali od 1990. godine u časopisima, kulturnim prilozima novina i u knjigama. Prije dvije godine dobio sam uglednu književnu nagradu “Ranko Marinković” za kratku priču “Porođaj”.

Knjiga “Smrt Danila Kiša” za relativno kratko vrijeme doživljava drugo izdanje, a Arsen Dedić je u anketi koja je sprovedena krajem prošle godine - proglašava za književni događaj.

"Kao što je podgorička promocija ove knjige ljetos u knjižari “Karver” koju ste inicirali i nadahnuto govorili o mojim pričama uz takođe kvalitetna izlaganja Vlatka Simunovića i Balše Brkovića, te interpretaciju djelova knjige u dojmljivoj izvedbi Varije Djukić, tako je i zagrebačka promocija iste knjige u Evropskom domu imala značajan odjek. To je naravno uticalo i na interes javnosti na spomenutu knjigu.

U emisiji o književnosti II programa Radio Zagreba Predrag Matvejević koji je promovisao moju knjigu, a koji je bio blizak Kišov prijatelj i veliki poznavalac njegova djela, izjavio je “kada bi Danilo mogao pročitati ovu priču, rekao bi Dimitriju - hvala” Mirko Kovač mi je posalo takođe nekoliko lijepih komplimenata, a Lidija Vukčević je u časopisu “Književna republika” objavila nadahnuti prikaz-studiju o pričama, njihovoj strukturi i simbolici. Evo naveo sam par detalja koji su sasvim sigurno uticali na to da se izdavač odluči na pripremu drugog izdanja.

Ranije su se Vaši prijatelji i poklonici pitali kad će vaše izložbe, a sada se s pravom pitaju, kada će nova knjiga. Šta možemo od Vas očekivati?

"Trenutno radim na rukopisu jedne novele u vezi s Njegošem i njegovim djelom, odnosno o njegovoj ličnosti. Nadam se da će biti objavljena do ljeta ove godine. Osim ovog literarnog projekta, radim na ciklusu radova koji ima radni naslov “Mrtva priroda” i trebalo bi da bude izložen ovog ljeta u zagrebačkoj galeriji “Forum”.

Planovi za Njegošev jubilej

Godina 2013. biće u znaku Njegoša, kada će se obilježiti 200 godina od njegovog rođenja.

Pripremate veliku izložbu, tačnije performans u vezi s Njegošem i njegovim djelom. Što ste zamislili pored izložbe "Misterijum Luče mikrokozma"?

"Za jubilarnu godinu Njegoševa rođenja u Biljardi će biti otvorena izložba ciklusa radova koji ste pomenuli. Takođe će tim povodm biti promovisana i monografija koja je posvećena ovom ciklusu. Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske pokrenula je akciju sakupljanja novca kako bi se omogućila izvedba jedne moje skulputure posvećene Njegošu, a koja će biti poklon crnogorske dijaspore gradu Cetinju, odnosno Njegoševom muzeju. To će biti kompozicija izrađena od rosfraja i bronze. Inspirativna osnova za to djelo bila je u Njegoševim stihovima iz zbirke “Pustinjak Cetinjski”,

“Crnogorac k Svemogućemu Bogu - o ti bićem beskonačnim bez početka i bez kraja! Početak si sam osnovao a kraj svega u tebi je...”

Dakle prožimanje mističnog i stvarnog, fizike i metafizike, pojmljivog i nepojmljivog... Bio sam zamislio takođe za 2013. godinu, jednu kompleksnu predstavu, jedan monumentalni performans u kojemu bi osim muzike horova, glumaca i baleta bili uključeni i brojni građani Cetinja. Međutim, nakon konsultacija sa nekoliko stručnih osoba iz oblasti crnogorske umjetnosti i kulture, shvatio sam da je taj projekat prezahtjevan, posebno u tehničkom smislu, te da postoje opravdane poteškoće za njegovo realizovanje u roku od godinu dana. Zato sam odlučio da tu svoju zamisao pretvorim u literarnu formu. To je ta novela koju sam već pomenuo, koja će možda jednoga dana poslužiti nekom ambicioznom režiseru, kao osnova, neka vrsta sinopsisa, po kojem će se izvesti taj mistični spektakl koji se odigrava jedne ljetnje cetinjske noći 2013. godine.