Droga sve češće među mladima, NVO 4 Life traži hitnu sjednicu

NVO 4 Life je Vujanoviću i ministru zdravlja uputila poziv za hitnim organizovanjem sjednice Državnog Savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga

0 komentar(a)
droga, narkoman, Foto: Shutterstock.com
08.02.2012. 13:56h

Zbog trovanja petogodišnje djevojčice iz Nikšića tabletama-antidepresivima, NVO 4 Life uputilo je danas predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i ministru zdravlja Miodragu Radunoviću poziv za hitnim organizovanjem sjednice Državnog Savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga.

U pozivu se navodi da je u nadležnosti Vujanovića i Radunovića rješavanje problema narkomanije u Crnoj Gori zbog čega ih pozivaju da po hitnom postupku zakažu sjednicu Državnog savjeta, preispitaju rad Nacionalne kancelarije za droge i nađu rješenje za situaciju koja je po mišljenju ove organizacije katastrofalna i ima tendenciju pogoršanja.

"Pozivamo vas da preispitate rad Nacionalne kancelarije za droge, koja je, da podsjetimo, osnovana u cilju sistematskog praćenja pojava, razmatranja pitanja, obavljanja poslova u vezi primjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i sprovođenje Nacionalne strategije Vlade RCG, a za koju mi tvrdimo da ne obavlja funkciju zbog koje je osnovana. Da u rad Državnog Savjeta uključe predstavnika civilnog sektora, razmote prijedloge za saradnju i efikasniju borbu protiv narkomanije koje smo uputili Nacionalnoj Kancelariji za droge“, navodi se u pozivu koji potpisuje direktor NVO 4 Life Saša Mijović.

Nema odlaganja

Razlozi za poziv na hitni sastanak višestruki su, obrazložio je Mijović, a najvažniji je što su sve učestaliji slučajevi primjera teških posljedica nastalih zbog zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, koje su pretrpjeli najmlađi.

„Slučajevi koji su se desili u posljednja tri mjeseca treba da budu opomena porodici vaspitno-obrazovnim ustanovama i društvu uopšte, jer postoje problemi pred kojima se ne smiju zatvarati oči i odlagati njihovo rješavanje. U oktobru je desetogodišnji dječak iz Danilovgrada otrovan tabletama ili drogom i umalo je izgubio život. Drogu mu dala drugarica. U decembru je devetnaestogodišnjak iz Cetinja završio je u bolnici zbog predoziranosti drogom.

Mladić sa Cetinja završio je u bolnici zbog predoziranosti

U januaru je Budvanka T.M. (22) za koju se sumnja da je uzela preveliku dozu narkotika pronađena mrtva u toaletu benzinske pumpe.

Krajem istog tog mjeseca dr Danilo Jokić saopštio je da je liječio od droge 14-godišnjeg dječaka a već dva dana ljekari odjeljenja intezivne njege u podgoričkoj Dječjoj bolnici bore se za život petogodišnje djevojčice M. M. iz Nikšića, koja se, kako se sumnja, otrovala alkoholom i tabletama – antidepresivima", navodi Mijović.

Ignorisanje problema se može vratiti kao bumerang

Iz te NVO upozoravaju da ovi primjeri nijesu izolovani slučajevi, već samo oni sa kojima je javnost upoznata i da se ignorantski stav prema rješavanju ove problematike može vratiti kao bumerang.

Oni su i podsjetili da njihova organizacija već duže vremena upozorava na spuštanje granice prvog uzimanja psihoaktivnih supstanci i na sve veći broj maloljetnika koji ispoljavaju rizična ponašanja, ali i da su skretali pažnju javnosti na sve veći broj djece koja potiču iz porodica gdje su jedan ili oba roditelja zavisnici.

Mijović je kazao da njihovim tvrdnjama da je situacija kritična ide u prilog podatak Uprave policije od aprila 2011. godine da je za dva mjeseca 68 osnovaca i srednjoškolaca privedeno zbog krivičnih djela u vezi droga, da je od tog broja bilo 6 dilera, kao i podaci interne evaluacije stručnog tima NVO 4 Life, koji ukazuju na korištenje heroina među djecom u osmom razredu osnovne škole.

On smatra da je jedna od mjera koje država treba i mora preduzeti korekcija preventivnih programa namijenjenih ne samo djeci, već i njihovim roditeljima i da preventivni programi trebaju obuhvatiti djecu od najranijeg uzrasta, tj.da prilagođeni preventivni programi moraju obuhvatiti cijeli vaspitno-obrazovni sistem, što sad nije slučaj.