Monti: Nek se navikavaju mladi da nemaju radno mjesto za cio život

Monti je dodao da je "isto radno mjesto cijelog života monotono" i da je "dobro mijenjati i prihvatati izazove"

0 komentar(a)
02.02.2012. 14:18h

Italijanski premijer Mario Monti pokrenuo je debatu o reformi tržišta rada i ocijenio da "stalno zaposlenje više ne postoji" i da je doživotni radni odnos "monoton".

"Mladi moraju da se naviknu da više nemaju radno mjesto za cio život", kazao je Monti u jednoj televizijskoj emisiji i dodao da je "isto radno mjesto cijelog života monotono" i da je "dobro mijenjati i prihvatati izazove".

Njegove riječi naišle su na žučne reakcije, a više političara kritikovalo je izjave premijera.

"Govoriti o monotoniji kada milioni Italijana prolaze kroz težak period nije na mjestu", kazala je Djulijana Karlino iz partije Italija vrijednosti i podsjetila da je stopa nezaposlenosti posebno visoka među mladima.

"To je uvreda za mlade. Kako govoriti o monotoniji stotinama hiljada eksploatisanih, nedovoljno plaćenih, obespravljenih", kazao je Paolo Ferero iz Partije komunističke obnove.

Italijanska vlada i ministarka za socijalna pitanja Elsa Fornero žele da do kraja februara dovrše reformu tržišta rada, u okviru mjera koje vlada od novembra sprovodi kako bi strukturalno obnovila zemlju i time dobila povjerenje tržišta.