EK opomenula zemlje EU u kojima žive "ilegalne kokoške"

U Hrvatskoj su bijesni proizvađači koka nosilja psovali EU dok su prepravljali kokošinjce, jer se novim članicama, za razliku od starih, ne gleda kroz prste

266 pregleda0 komentar(a)
jaja, pile, kokoška, Foto: Huffingtonpost.com
27.01.2012. 01:28h

Evropska komisija juče je opomenula 13 zemalja EU u kojima i dalje, 12 godina nakon donošenja direktive, živi 47 miliona „ilegalnih kokošaka“ koje nose jaja u starim, premalim kavezima.

„Dobrobit životinja za nas je veoma bitna, i zato je ta direktiva donesena. Prema tome, jaja koje te kokoške snesu su, sa pravne strane gledano, ilegalna“, kazao je portparol EK.

Prema propisima EU kavezi moraju imati površinu od najmanje 750 cm2 po kokoški. Veliki broj građana EU bio je, dakle, godinama u prekršaju konzumirajući takva jaja. Ova jaja bi sad trebalo da se povuku iz trgovinskih lanaca, ali je dozvoljena njihova prerada.

U Hrvatskoj su bijesni proizvađači koka nosilja psovali EU dok su prepravljali kokošinjce, jer se novim članicama, za razliku od starih, ne gleda kroz prste. Jedan stručnjak Komisije čak je preporučio zemljama u prekršaju da naprave akcioni plan za transformaciju kokošinjaca.

Stare članice EU imale su 12 godina da se prilagode novoj direktivi pa, ipak, skoro polovina njih u tome nije uspjela. Među 13 opomenutih zemalja su Grčka, Španija, Holandija, Portugalija, ali i Poljska, Kipar, Litvanija, Mađarska, Bugarska i Rumunija.