Amsterdam: Od muzeja do crvenih izloga

Prijestonica Holandije je jedna od najpopularnijih evropskih turističkih destinacija iz više razloga.

50 pregleda0 komentar(a)
26.01.2012. 09:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Amsterdam - Kada više dana provedete u Ajndhovenu, brzo postane dosadno, jer se sve svodi na isto, vrtite se ukrug... Srećom, na manje ili nešto preko 100 kilometara udaljenosti od ulica na kojima su nekada prve evropske korake pravili veliki brazilski fudbaleri, Romario i Ronaldo, nalazi se nekoliko prelijepih gradova.

Najbliži je Den Boš (ili s’ Hertogenboš, kako mu je drugi naziv), koji je udaljen 35 kilometara, a nisu daleko ni Antverpen i glavni grad Evrope, Brisel, kao ni Roterdam, najveća luka na Starom kontinentu, te njemački kulturni i industijski centri Keln, Dizeldorf, Menhengladbah, Duizburg...

Ali, kada imate slobodan dan, prvi grad na koji pomilsite je, naravno, Amsterdam. Prijestonica Holandije je jedna od najpopularnijih evropskih turističkih destinacija iz više razloga. Na Trgu muzeja (Museumsplein) nalazi se Van Gogov muzej i još nekoliko veoma važnih, nešto dalje je i depandans peterburškog Ermitaža... Ovdje je i kuća Ane Frank, jevrejske djevojčice čija je priča o bježanju pred nacistima jedno od najpotresnijih svjedočenja o ljudskom stradanju.

Ali, ne bi Amsterdam imao skoro četiri miliona posjetilaca godišnje ni zbog svojih prelijepih kanala, kojim je ispresijecan grad, da nije liberalnih zakona. Nešto što je za čitav ostali svijet nepojmljivo, nalazi se u nadaleko poznatom Kvartu crvenih fenjera, gdje djevojke stoje iza staklenih vrata, u svojevrsnim izlozima, i nude svoja tijela!

Bez ikakvog skrivanja, bez mračnih svjetala, uz vrlo transparentan cjenovnik za sve moguće usluge. Da ne detaljišemo, za „običan“ seks tarifa je 50 eura.

Čitav posao je organizovan tako da izgleda vrlo čisto - ako iznajmljuju „sobu“ na dobrom mjestu, prostitutke je plaćaju 110 eura za sedam sati preko dana, odnosno 140 preko noći. Kako se ide u zabačenije djelove okruga sobe su jeftinije, a samim tim i djevojke, to jest žene, mnogo manje su atraktivne. Pa kome se isplati...

Problem je, međutim, što vlasti u posljednje vrijeme ispaštaju zbog tih liberalnih zakona, jer je Holandija, po izvještajima kancelarije Ujedinjenih nacija, primarna destinacija za sve žrtve trgovine ljudima.

Ali, to kao da nikome ne smeta, svi su nasmijani. I imaju jedan „debeo“ razlog za to - bukvalno na svakom koraku nalaze se svojevrsni „kofišopovi“, u kojima može sasvim slobodno da se kupi marihuana, hašiš, mnoge sintetičke droge, kao i mnogobrojni rekviziti i suveniri.

Prvi „kofišop“ osnovan je 17. decembra 1975. godine na marginama sadašnjeg Kvarta crvenih fenjera. Zvao se „Buldog“, a sada je to već imperija, u čijem sastavu su i brojni kafići, hoteli, banka „trave“...

Amsterdam je, naravno, i dom slavnog Ajaksa, ali vjerovatno Englezi ne dolaze vikendom da bi gledali utakmice na velelepnoj „Amsterdam areni“. Imaju neke sasvim druge motive...