Milić: Čarapić zamjenom teza pokušava da sakrije istinu

Milić je pojasnio da su svi dokumenti koje je predao specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Đurđini Ivanovović iz 2009. i početka 2010. godine

0 komentar(a)
25.01.2012. 16:51h

Lider SNP-a Srđan Milić uvjeren je da vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić zamjenom teza pokušava da onemogući da se sazna prava istina o zloupotrebama tokom lokalnih i izbora za predsjednika Opštine Žabljak u avgustu 2009. godine.

Ističući da se priča sa činjenice da je neko od države pokušao da otme desetine miliona eura, svjesno ili nesvjesno nastoji prebaciti na njegovo navodno posjedovanje zajedničke fotografije ministra vanjskih poslova Milana Roćena i narkobosa Darka Šarića, on je rekao da mu je čudno zbog čega se tokom izbora na Žabljaku, gdje ima oko tri hiljade birača i gdje je DPS već imao predsjednika opštine, ostvarivala “značajna koncentracija ljudi iz vrha politike, tajne službe i nosilaca organizoavnog kriminala.

“Radilo o poslovima, za koje sumnjam da su imali za posljedicu ne samo nelegalnu i nezakonitu proceduru već i sticanje ogromne imovinske koristi na štetu budžeta, o čemu sam javnost u slučaju Bemaksa upoznao još 2009. godine”, kazao je Milić.

Bez dokaza

Komentarišući izjavu Čarapićke da tokom razgovora u Tužilaštvu nije ponudio nijedan dokaz o vezama Roćena i firme Bemaks, Milić je kazao da ona na taj način šalje poruku svim svjedocima u bilo kom postupku, navodeći da je na saslušanje pozvan kako bi dao iskaz isključivo u vezi sa indicijama i informacijama koje ima oko izbore na Žabljaku.

“Prije nego što se i svjedoci pozovu neko je našao da kaže da ne postoje dokazi u postupku o vezama Roćena sa firmom Bemaks. To samo govori o načinu na koji godpođa Čarapić pokušava zamjenom teza da nemogući da se sazna istina u tom procesu”, rekao je Milić.

Prije nego što se i svjedoci pozovu neko je našao da kaže da ne postoje dokazi u postupku o vezama Roćena sa firmom Bemaks.
Pojašnjavajući da su svi dokumenti koje je predao specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Đurđini Nini Ivanović iz 2009. i početka 2010. godine, Milić je rekao da se nalazi u čudnoj situaciji jer je razgovarao sa Ivanović, a ne Čarapić.

“Postavlja se pitanje zašto je reagovala Čarapić na stvari koje nijesu bile predmet mog iskaza. Pozvan sam da dam iskaz o informacijama koje imam u vezi sa izborima na Žabljaku iz 2009. godine, niti oko veza Bemaksa i Roćena, što je navela Čarapić”, kazao je Milić.

Podsjećajući na gostovanje Čarapićke na RTCG u februaru 2010. godine, kada je saopštila da video snimak sa svadbe Safeta Kalića nije relevantnan dokaz, Milić je, citirajući član 156 ZKP-a prema kojem fotografije može biti dokaz kada na to pristane lica sa nje, istakao da je nekome u Crnoj Gori bilo potrebno da se zamjenom teza skrene pažnja sa suštine problema.

“Čarapić je 2010. godine kazala da video snimak sa svadbe Safeta Kalića za nju nije relevantan dokaz. Ovdje se želi podmetanjem nazovi ključnih dokaza, kao što je fotografija, ili relacija između Roćena i Bemaksa zanemariti ono što su stvarni dokazi da je neko u ovoj državi, zahvaljujući svojoj poziciji, ostvarivao profit na štetu budžeta. To je ono što je poenta”, rekao je Milić.

Što je suština?

Ne želeći da kaže koje je dokaze predao, zato što je postupak u toku, Milić je kazao da je želja Tužilaštva da se izlazi bombastično u medijima, kako bi se skrenula pažnja javnosti sa onoga šta je suština.

“A kako nije suština da je neko desetine miliona eura pokušao da otme od države”, pitao je Milić.

Ističući kako je na razgovor kod Ivanović ponio dvije fascikle koje su se ticale Bemaksa, Milić je rekao da je tada saznao da je u Tužilaštvu već pokrenuta istraga za Bemaks po drugom osnovu.

“Pitali su me da li mogu da im dam i tu fasciklu. Onda Čarapić govori da sam ja tamo bio pozvan da govorim o vezama Roćena i Bemaksa, ako hoće da me pozovu stojim na raspologanju”, poručio je Milić, najavljujući da će naredne sedmice dostaviti dokaze o pronevjeri u izgradnji obilaznice u Bijelom Polju.

Galerija