Santorum bez objašnjenja proglašen pobjednikom u Ajovi

Stron je u četvrtak rekao da pošto u tih osam jedinica uopšte nisu potvrđeni rezultati, stranka ne može proglasiti pobjednika glasanja

0 komentar(a)
22.01.2012. 07:41h

Republikanska partija iz Ajove danas je bez objašnjenja objavila da je na glasanju u toj saveznoj američkoj državi za kandidata republikanaca na predsjedničkim izborima pobijedio Rik Santorum.

Šef republikanaca u Ajovi Met Stron izdao je saopštenje u kojem se navodi da je Santorum, bivši senator iz Pensilvanije, proglašen pobjednikom glasanja 4. decebmra "kako bi se razjasnili protivrječni izvještaji i potvrdili rezultati" objavljeni u srijedu.

U srijedu su republikanci iz Ajove saopštili da je Santorum, a ne Romni kako je prvobitno objavljeno, pobjednik izbora u Ajovi. Prema tim rezultatima, Santorum je imao 34 glasa više od Romnija, ali su nedostajali glasovi iz osam od 1.766 jedinica.

Stron je u četvrtak rekao da pošto u tih osam jedinica uopšte nisu potvrđeni rezultati, stranka ne može proglasiti pobjednika glasanja.

U današnjem saopštenju nije ponuđeno objašnjenje šta se promijenilo od tada, a Stron nije odgovarao na pozive da da komentar.

Dva člana centralnog odbora republikanca u Ajovi rekli su agenciji AP da se odbor sastao sinoć da raspravi zbrku oko rezultata i naložio Stronu da izda saopštenje da stranka Santoruma smatra pobjednikom u Ajovi.

Prema rezultatima objavljenim u četvrtak, Santorum je dobio 29.839 glasa, Romni 29.905, Ron Pol 26.036, a Njut Gingrič 16.163.