Lukšić i Mank položili kamen temeljac za luksuzni hotel

Za Lukšića nova ulaganja čine prekretnicu u razvoju marine, a nakon okončanja poslova vrijednih 100 miliona EUR dobiće se 200 do 300 novih radnih mjesta

0 komentar(a)
luksic igor, piter mank, Foto: Gov.me
20.01.2012. 19:07h

Premijer Igor Lukšić i kanadski biznismen Piter Mank /Peter Munk/ postavili su danas kamen temeljac za izgradnju hotela sa pet zvezdica, jahting kluba i spa centra u tivatskoj marini Porto Montenegro.

Planirano je i proširenje kapaciteta marine sa 185 na 380 vezova, a sa Jadranskim brodogradilištem Bijela će se graditi centar za remont i održavanje jahti.

Vrijednost svih investicija planirana je na 100 miliona EUR, duplo više nego što je do sada uloženo u tivatsku marinu.

Lukšić je ocijenio da sve što se radi u Tivtu i skora izgradnja golf terena učiniće da taj grad bude najprspektivnije mjesto, ne samo u Crnoj Gori, nego u ovom dijelu Evrope.

Za Lukšića nova ulaganja čine prekretnicu u razvoju marine, a nakon okončanja poslova vrijednih 100 miliona EUR dobiće se 200 do 300 novih radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, veoma su važni i indirektni efekti - uposlenost građevinara, mogućnost zaposlenja na jahtama, povećanje potrebe za poljoprivrednim proizvodima.

Luksuzni hotel sa pet zvjezdica, koji će graditi azijska grupacija Regent Hotels and Resorts, imaće 100 soba, rezidencije, bazen u dvorištu, spa i fitnes centar, restorane, prostor za bankete.

Gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš kazao je da sa novim investicijama Tivat dobija ono što mu je nedostajalo- hotel visoke kategorije
Generelani direktor Porta Montenegro Oliver Korlet je, na konferenciji za novinare, kazao da je početak realizacije novih programa najznačajniji trenutak za Porto od njegovog osnivanja.

Mank je pohvalio Vladu Crne Gore, gradonačelnika i građane Tivta, koji su, kako je naglasio, uvijek spremni da pomognu da se strani gosti privuku u njihov grad.

„Lični napori gradonačelnika, lokalna zajednica i sama Vlada razlog su što smo ovdje, a ne u Albaniji, Grčkoj ili Hrvatskoj“, kazao je Mank.

Ističući da u vremenu svjetske ekonomske krize duplira investicije u Portu i da ova druga faza radova neće biti i posljednja, kanadski biznismen je istakao da trenutno u svijetu nema ovako vrijednog ulaganja.

„Nove investicije su novi vjetar za projekat Porto Montenegro i čvršća osnova za vjeru u budućnost“, ocijenio je kanadski ambasador Roman Vaščuk. „Imate timove radnika i menadžere koji su pripremili toplu jadransku dobrodošlicu za goste iz čitavog svijeta, ali imate prvoklasnog kanadskog partnera, vizionara sa resursima i snagom da ostvari svoje ideje“.

Vizija Manka je, kako je dodao, postala magnet za druge kanadske investitore koji žele da ulažu u ovaj projekat na dobrobit Tivta, Boke, Crne Gore i Kanade.

Predsjedavajući grupacije Regent Hotels and Resorts, Ralf Ohletz, predstavio je kompaniju koja će graditi hotel i za koju je naglasio da su njeni hoteli u prošloj godini izabrani za najbolje luskuzne hotele u svijetu.

Gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš kazao je da sa novim investicijama Tivat dobija ono što mu je nedostajalo- hotel visoke kategorije.

On je podsjetio da je lokalni parlament na decembarskoj sjednici usvojio odluku kojom se investotori stimulišu da grade luksuzne hotele u gradu i kojom je cijena kounalija za takve ulagače smanjena 80 odsto.