U maju presuda Subotiću u vezi šverca cigareta

U istom procesu optuženi su i crnogorski državljani Veselin Barović, Branko Vujošević, Branislav-Brano Mićunović, Dušanka Jeknić...

0 komentar(a)
19.01.2012. 18:50h

Krivični sud u Bariju izreći će po skraćenom postupku 3. maja presudu u vezi s optuženim srpskim biznismenom Stankom - Canetom Subotićem, potvrđeno je “Vijestima” iz kancelarije sudije Suzane de Feliće. Zahtjev za suđenje po kratkom postupku podnijela je odbrana još 2010. godine.

Kako su “Vijesti” ranije najavile, nakon dužih odlaganja, do pomaka u procesu došlo je nakon što je na saslušanju vještak iznio nalaze nedavno priloženog vještačenja o kretanju novca Subotićevih kompanija, koje tužilaštvo dovodi u direktnu vezu sa pranjem novca od šverca cigareta.

U istom procesu optuženi su i crnogorski državljani Veselin Barović, Branko Vujošević, Branislav-Brano Mićunović, Dušanka Jeknić, srpski državljanin Andrija Drašković i sedam Italijana od kojih je četvoro ranije oslobođeno optužbi.
Optužnica Regionalne direkcije za borbu protiv mafije iz Barija navodi da je Subotić posredstvom kompanije “Dulwich”, privatnim avionima prenosio na Kipar velike sume novca zarađenog od šverca cigareta.

Pored Subotića, za učešće u kriminalnoj organizaciji koja je za cilj imala međunarodni šverc cigareta preko Crne Gore za Italiju devedesetih godina, kao i pranje novca zarađenog na taj način, u istom procesu optuženi su i crnogorski državljani Veselin Barović, Branko Vujošević, Branislav-Brano Mićunović, Dušanka Jeknić, srpski državljanin Andrija Drašković i sedam Italijana od kojih je četvoro ranije oslobođeno optužbi.

Subotićev advokat i počasni konzul Crne Gore u Napulju, Frančesko Gala Trinkera, bio je kategoričan da vještačenje nije uspjelo da pokaže nepravilnosti u djelovanju Subotićevih kompanija. Sa druge strane, tužilac Euđenija Pontasulja nije bila dostupna za razgovor sa novinarima. Obezbjeđenje suda u Bariju nezvanično je saopštilo “Vijestima” da Pontasulja nije bila prisutna u sudskoj auli tokom izlaganja vještaka, jer je “bila zauzeta radom na drugom procesu”.

Iako je proces započet još 3. juna 2009. godine, nakon gotovo tri godine ročišta se još uvijek održavaju u vidu preliminarnih saslušanja, zbog čega su ona i zatvorena za javnost. Prema komentaru italijanskih novinara koji svakodnevno prate suđenja u Bariju, ovoliko trajanje procesa je uobičajeno, a razlog je, kako navode, premali broj sudija koji vode veliki broj slučajeva.

Iz kancelarije sudije De Feliće “Vijestima” je saopšteno da nije moguće imati uvid u nalaze vještačenja, te da će to “možda biti moguće” nakon izricanja presude.

z kancelarije sudije De Feliće “Vijestima” je saopšteno da nije moguće imati uvid u nalaze vještačenja
Nakon što je Subotićeva odbrana 2010. godine tražila da mu bude suđeno po kratkom postupku, sva četiri ročišta predviđena tokom 2011. godine odlagana su upravo zbog čekanja ovog vještačenja, koje je prema riječima advokata odbrane “kočilo” proces i kada su u pitanju ostali optuženi.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se u četvrtak mogle čuti u prostorijama suda u Ulici Nazarijans u Bariju, preliminarna saslušanja mogla bi biti gotova i za ostale optužene.

Naime, sudija De Feliće zakazala je ročište koje se tiče ostalih optuženih za 23. februar, kada se očekuje odluka sudije da li postoji osnova da se suđenje nastavi ili će optužbe biti odbačene. Ovo bi značilo da nakon više od godinu dana odlaganja, u dugogodišnjem slučaju, konačno dolazi do pomaka.

Galerija