Mađarski premijer spreman za promjenu spornih zakona

Predsjednik Evropske komisije Barozo je izjavio da je od Orbana dobio obećenja da će promijeniti sporne zakone

0 komentar(a)
18.01.2012. 18:51h

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je pred zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasburu da se problemi zbog kojih je Evropska komisija pokrenula postupak protiv njegove vlade mogu riješiti vrlo lako i brzo.

"Danas sam uputio pismo predsjedniku Evropske komisije Manuelu Barozu u kojem sam rekao da se problemi na koje je ukazala Komisija mogu lako riješiti. Oni se mogu brzo riješiti i popraviti", rekao je Orban pred zastupnicima Evropskog parlamenta, koji su se okupili na plenarnoj sjednici u Strasburu.

Evropska komisija je juče na sastanku u Strasburu odlučila da pokrene postupak protiv Mađarske zbog zakona koji dovode u pitanje nezavisnost mađarske centralne banke i biroa za zaštitu podataka i zbog zakona o ranijem penzionisanju sudija i tužilaca.

Mađarska ima mjesec dana za odgovor Evropskoj komisiji i ukoliko ne bude poštovala njeno upozorenje, onda slijedi drugo upozorenje, a ako se ni tada ništa ne dogodi slijedi postupak pred Evropskim sudom pravde.

Predsjednik Evropske komisije Barozo je izjavio da je od Orbana dobio obećenja da će promijeniti sporne zakone.

"Danas sam dobio pismo od mađarskog premijera u kojem reaguje na jučerašnju odluku Evropske komisije. Rekao mi je da namjerava da promjeni te zakone i raditi zajedno s Komisijom kako bi se pronašlo pravno rješenje na pitanja koja su postavljena", rekao je Barozo.

Mađarski parlament je u aprilu prošle godine izglasao novi ustav, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, a na samom kraju prošle godine izglasano je nekoliko ustavnih zakona, među njima i zakon o centralnoj banci.

Velika ustavna i zakonodavna reforma uključuje promjene u upravnoj organizaciji države, pravosuđu, obrazovanju, porezima, penzionim, socijalnom i zdravstvenom osiguranju. Te reforme naišle se na velike kritike unutar EU-a uz ocjene da su neke od njih u suprotnosti s načelima na kojima počiva Unija.

Orban je istakao da se nijedna od primjedbi koje je uputila Evropska komisija ne dovodi u pitanje novi mađarski ustav.

Orban je rekao da je tom reformom Mađarska "obnovljena i reorganizovana prema evropskim načelima".

"Reorganizovali smo sistem koji je generisao zaduživanje", rekao je Orban, dodajući da je Mađarska posljednja bivša komunistička zemlja koja je promijenila svoj ustav, donešen 1949. godine.

Stanje u Mađarskoj i Orbanovu vladu žestoko je kritikovao kopredsjedavajući poslaničke grupe Zelenih Daniel Kon-Bendit, kazavši da je Mađarska krenula prema totalitarnom režimu.

"Obnova ustava može ići u dobrom ili u pogrešnom pravcu. Mi vam govorimo da ste krenuli putem Čaveza, Kastra i drugih totalitarnih režima", rekao je Kon-Bendit.

Mađarski parlament

Jednako oštar bio je i šef liberalne grupe Gaj Verhofštad, koji je zatražio da Evropski parlament istraži postoji li u Mađarskoj opasnost od kršenja temeljnih prava i demokratskih vrijednosti. U tom slučaju bi se mogao primjeniti člana 7 Ugovora o Evropskoj uniji, koji predviđa mogućnost oduzimanja glasa zemlji članici. Ta mogućnost je uvedena Amsterdamskim ugovorom 1997. godine, ali nikad nije do sada korištena i po ocjeni analitičara vrlo ju je teško sprovesti.

Hanes Svoboda, šef socijalističke grupe, rekao je da Mađarska ne bi dobila zeleno svijetlo da se u ovom trenutku kandiduje za članstvo u EU.

Za Orbana su pokazali razumijevanje članovi Evropske narodne stranke, kojoj pripada i Orbanova stranka Fides.

"Govorimo o demokratiji, vladavini zakona, evropskim vrijednostima. Članovi grupe EPP-a poštuju slobodu i demokratiju, kao i većina u parlamentu. Gospodin Orban će dokazati da on takođe stoji iza tih vrijednosti i načela", rekao je čelnik parlamentarne grupe europskih narodnjaka Jožef Daul.

Više poslanika je reklo da Orbana i njegovu vladu napadaju i iz ideoloških razloga.